یکشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۸

اهمیت تغذیه در زنان ورزشکار

اهمیت تغذیه در زنان ورزشکار

تغذیه ورزشکار در پیشبرد فعالیت ورزشی او بسیار مهم می باشد و در یافت کافی ریز مغذی ها ودرشت مغذی ها اهمیت بسزایی دارد و باید به آن توجه شود

در  مورد زنان ورزشکار توصیه های خاصی وجود دارد بخصوص در دوره های کنترل وزن و یا کاهش وزن ،که داشتن تغذیه مناسب واصولی بر پایه دریافت کافی  در جهت نیاز ها پر رنگ تر میشود 

کمبود ریز مغذی ها حتی بر روی قاعدگی ورزشکار تأثیر منفی میگذارد و ممکن است موجب قطع آن گردد همچنین موجب کاهش تراکم استخوانی و در نتیجه مشکلات و خطرات متعاقب آن مثل شکستگی ها میشود

کمبود دیگری که فردورزشکار  زن را درخطر آن قرارمیدهد ، کمبود آهن ( آنمی فقر آهن ) است

جهت جلوگیری از کمبود ، ورزشکار در کنار تغذیه مناسب باید از مکمل ها  هم استفاده کند

مشکل دیگری که زنان ورزشکار حرفه ای را در معرض آن قرار میدهد کاهش سیستم ایمنی بدن می باشد

با انجام تمرینات سنگین و طولانی بدن ورزشکار ضعیف می گردد . در واقع با افزایش استرس هورمون های کورتیزول و آدرنالین افزایش یافته و موجب کاهش سیستم ایمنی ورزشکار می شود 

و فرد در معرض بیماری ها قرار می گیرد 

مصرف سبزیجات و میوه های متنوع روی افزایش ایمنی بدن موثر می باشد 

تغذیه بانوان ورزشکار در تمام دوران زندگی آنان  مهم است ویکی از آن دوران ها ، بارداری است. 

زنان ورزشکار در دوران  بارداری با روش غذایی صحیح به بطوریکه متنوع ، کافی ، متعادل باشد می توانند نیازهای خود و جنین را تامین نمایند ، نداشتن تغذیه مناسب نیازهای رشدی جنین را نمی توان تأمین کند در نتیجه نیاز جنین از ذخائر مادر خواهد بود که سبب کمبود جدی در مادر می گردد . 

در برنامه ریزی غذایی ورزشکار باردار تامین انرژی در طول روز و قبل تمرین مهم است. 

نیم ساعت قبل تمرینات و در طول تمرین هر یکساعت یکبار مواد نشاسته ای مصرف شود 

مصرف چربی های مفید ( امگا٣ ) ، منابع غذایی ویتامین B , کلسیم ، آهن ، منابع غذایی حاوی الیاف گیاهی ( فیبر ) و ویتامین C  بیشتر توصیه میشود. 

همچنین مصرف مایعات همچنان به قوت خود در این دوران اهمیت دارد زیرا هیدراته بودن بدن ورزشکار همچنان در بارداری مهم تر میگردد 

در این بین باید از مواد غذایی که بهتر است مصرف نشوند نیز یاد کرد 

مصرف بعضی از مواد غذایی احتمال سقط رابیشتر میکنند مانند کافئین ، بعضی ورزشکاران عادت به خوردن نوشیدنی های انرژی زا دارند که در این دوران به دلیل حاوی بودن کافئین منع مصرف دارند 

همچنین در خوردن ماهی نیز به دلیل آغشته بودن به جیوه احتیاط شود ، البته همه ماهی حاوی جیوه نیستند 

ورزشکار میتواند ماهی پرورشی و یا رودخانه را جایگزین دریایی نماید 

مسئله دیگری که حائز اهمیت است مصرف تخم مرغ نیمه پخته است که به دلیل مسمومیت سالمونلایی که ممکن است وجود داشته باشد جدا پرهیز شود زیرا سبب سقط جنین خواهد شد 

مرغ و گوشت خوب  شسته و کاملا پخته شوند این امر سبب از بین رفتن باکتری ها میشود

از خوردن مواد غذایی بدون بسته بندی و غیر استوریزه  پرهیز شود   زیرا ممکن است ایجاد مسمومیت نماید 

در نهایت باید ذکر کرد برنامه ریزی تغذیه ای در زنان ورزشکار به لحاظ دوران مختلف بلوغ ، بارداری و شیردهی حائز اهمیت و بررسی است.

چیترا ایران پور/مسئول کمیته  تغذیه هیئت پزشکی ورزشی استان خوزستان

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.