شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۵

سلنیوم

 سلنیوم

سلنیوم یک Trace element (ماده معدنی که بدن کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در روز نیاز دارد) می باشد. این ماده معدنی دربدن بیشتر به شکل سلنوپروتئین وجود دارد که اساس اثرات سلامت و عملکرد ورزشی را در نگهداری و حفظ سلول ها را فراهم می کند ، همچنین این ماده معدنیبه صورت جداگانه یا کانژوگه شده با ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند.

آیا مکملیاری سلنیوم باعث افزایش تستوسترون و در نتیجه بهبود عملکرد ورزشکاران می شود ؟

سلنیوم یک Trace element (ماده معدنی که بدن کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در روز نیاز دارد) می باشد. این ماده معدنی دربدن بیشتر به شکل سلنوپروتئین وجود دارد که اساس اثرات سلامت و عملکرد ورزشی را در نگهداری و حفظ سلول ها را فراهم می کند ، همچنین این ماده معدنیبه صورت جداگانه یا کانژوگه شده با ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند.

مواجه با آلودگی ها، سموم ، تشعشعات ، استرس های زندگی ، کمبود خواب و همچنین تمرین های ورزشی سخت و دشوار منجر به تولید رادیکال های آزاد در بدن و در نتیجه استرس اکسیداتیو می شود.

مکملیاری با سلنیوم می تواند استرس اکسیداتیو ناشی از تمرین های ورزشی سخت را خنثی کند که منجر به کاهش تخریب سلول های و بهبود بازسازی و بازیابی سلول ها شود.

اما در رابطه با ارتباط سلنیوم با افزایش میزان تستوسترون در ورزشکاران و بهبود عملکرد آنها باید گفت که تحقیقات متعددی که انجام شده این ادعا را اغراق آمیز و عملا بی فایده می دانند. به عنوان مثال طبق مطالعه ای که در مجله اورولوژی به چاپ رسید ، نشان داد مردانی که برای مدت ۲۶ هفته به میزان ۲۰۰ میکروگرم در روز سلنیوم دریافت کردند تنها حدود ۲ نانومول در لیتر افزایش سطح تستوسترون داشتند که این افزایش برای بهبود سطح عملکرد ورزشکاران و ریکاوری آنها بسیار کم و ناچیز است .

در مطالعه ای دیگر مردان دوچرخه سوار به مدت ۴ هفته با سلنیوم مکملیاری شدند نتایج مطالعه نشان داد مه بعد از ۴ هفته مکملیاری اثری بر سطح تستوسترون زمان استراحت این ورزشکاران نداشته است .

بنابراین این ماده معدنی بر خلاف آنچه که ابتدا تصور می شد اثر خاصی بر میزان تستوسترون و در نتیجه بهبود عملکرد ورزشی ندارد . اما مصرف مواد غذایی که حاوی این ماده معدنی می باشد باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و در نتیجه جلوگیری از تخریب سلول ها و بهبود ریکاوری و بازسازی آنها می شود.

مواد غذایی حاوی سلنیوم بر حسب میزان آنها به شرح ذیل می باشد.

  1. یک عدد گردو -------------------------------> ۹۵ میکروگرم
  2. جو دوسر (۸۵ گرم) -------------------------> ۳۵ میکروگرم
  3. برنج قهوه ای (یک فنجان)--------------------> ۱۹ میکروگرم
  4. قارچ (نصف فنجان) -------------------------< ۱۸ میکروگرم
  5. دانه های چیا (۲۸گرم) ----------------------> ۱۵ میکروگرم
  6. تخم مرغ -----------------------------------> ۱۴ میکروگرم
  7. نان گندم کامل (یک کف دست)---------------> ۱۳ میکروگرم
  8. لوبیا پخته (یک فنجان) ----------------------> ۱۳ میکروگرم

سعید یوسفی / کارشناس علوم تغذیه و رژیم درمانی هیئت پزشکی ورزشی استان یزد

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.