سه‌شنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۰

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز:

مسری ترین نسخه کرونا BA.5 است/تزریق دوز یادآور مطلوب نیست

کرونا

به گزارش دفتر استان فارس پایگاه خبری تحلیلی پزشکی ورزشی ایران،اورنگ ایلامی در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: امسال، زیرمجموعه‌های نوع omicron ویروس، موارد را در کشورمان تعیین کرده‌اند.  

او ادامه داد: زیر متغیر BA.1 موج omicron را آغاز کرد، سپس در اردیبهشت، BA.2 اکثر موارد را تشکیل داد. در ماه می، BA.2.12.1 مسئولیت را بر عهده گرفت. اکنون BA.5 پیشتاز است و باعث افزایش بستری شدن در بیمارستان در سراسر کشور شده است.  

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه ظاهرا BA.5 مسری ترین نسخه ویروس تا به امروز باشد، در پاسخ به این سوال که چرا این اتفاق ادامه دارد؟ افزود. موضوع تکامل ویروس است. هر چه یک ویروس بیشتر گسترش یابد، فرصت‌های بیشتری برای جهش پیدا می‌کند و در نهایت برخی از این جهش‌ها مزیت انتقال را به ویروس خواهند داد.

ایلامی خاطرنشان کرد: امیکرون نشان داد که در ایجاد عفونت مجدد در بین افرادی که قبلاً در معرض کووید-۱۹ قرار گرفته بودند مهارت دارد. به نظر می‌رسد BA.5 دارای ترکیبی از جهش‌های قوی است که می‌تواند در برابر سیستم ایمنی بدن عبور و عفونت ایجاد کند.

او تصریح کرد: واکسن‌های کووید-۱۹ همچنان محافظت خوبی در برابر بیماری‌های شدید ناشی از BA.5 دارند و نرخ مرگ و میر را پایین نگه می‌دارند. اما از آنجایی که BA.5 خیلی سریع گسترش می‌یابد، بخش کوچکی از افرادی که به‌شدت بیمار می‌شوند در حال افزایش است، یک پیشرفت ناامیدکننده به ویژه برای همه کسانی که در مورد واکسیناسیون، ماسک زدن و فاصله‌گذاری اجتماعی کوشا بوده‌اند.

به گفته این پزشک، دانشمندان اکنون در حال بررسی مواردی هستند که BA.5 را حتی در دوره‌ای که مصونیت گسترده وجود دارد بسیار رایج است. آنچه آنها یاد می‌گیرند، می‌تواند به مهار افزایش فعلی و مقابله با موج بعدی کمک کند و به طور بالقوه به آنها امکان می‌دهد واکسن‌های تقویت کننده ای ابداع کنند که در برابر نسخه‌های جدیدتر ویروس محافظت بهتری داشته باشند.
 

ایلامی در پاسخ به این سوال که چرا BA.5 در عبور از سیستم ایمنی بدن ما موفق است، هم گفت: اگر ویروس‌ها هدفی دارند، این است که از خودشان کپی کنند. آنها ابزار لازم برای انجام این کار را به تنهایی ندارند، بنابراین باید سلول‌ها را از یک میزبان (یعنی ما) ربودند تا تولید مثل کنند.

به گفته ایلامی؛ فرآیند کپی کردن ممکن است شلخته باشد، به خصوص در مورد ویروس‌هایی که از RNA به عنوان ماده ژنتیکی خود استفاده می‌کنند، مانند SARS-CoV-2، بنابراین جهش‌ها فراوان است.

او اضافه کرد: بیشتر این تغییرات برای ویروس مضر هستند یا هیچ تأثیری ندارند، اما برخی از آنها می‌توانند باعث ایجاد بیماری شدیدتر، افراد بیشتری را آلوده کنند یا بهتر از سیستم ایمنی پنهان شوند.  هنگامی که افراد زیادی واکسینه شده‌اند یا قبلاً آلوده شده‌اند، جهش‌هایی که ویروسرا پنهان می کنند مزیت بزرگی دارند.

عضو ستاد علمی مبارزه با کرونا همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه جهش‌های امیکرون جدید چگونه است، گفت: در مقایسه با نسخه اصلی SARS-CoV-2 که در ووهان چین در سال ۲۰۱۹ به وجود آمد، omicron بیش از ۵۰ جهش دارد.  ۳۰ مورد از این جهش‌ها در پروتئین اسپایک ویروس هستند.  اینها تکه‌های نوک تیز هستند که از ویروس بیرون می‌آیند و در زیر میکروسکوپ به آن ظاهر تاج مانند می‌دهند.

ایلامی عنوان کرد: از زمان پیدایش omicron، توالی‌های ژنتیکی SARS-CoV-2 نشان می‌دهد که ویروس تغییرات ظریف‌تری را تجربه کرده است.  

او معتقد است که بهترین استراتژی محدود کردن گسترش ویروس و از بین بردن فرصت‌های جهش آن است.  

ایلامی همچنین با بیان اینکه واکسیناسیون دوز تقویت یادآور در صورت واجد شرایط بودن، نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان بسیار مهم است، گفت: اگرچه افراد واکسینه شده هنوز هم می‌توانند به BA.۵ آلوده شوند، شانس آنها نسبت به افرادی که واکسینه نشده‌اند کمتر است، کمتر احتمال دارد آن را به دیگران سرایت کنند و مهمتر از همه، احتمال ابتلا به بیماری خطرناک بسیار کمتری دارند.

او بیان کرد: نگرانی در حال حاضر این است که در کشور، با وجود اینکه نرخ واکسیناسیون به سطح بالایی رسیده است،اما واکسیناسیون دوزهای یادآور مطلوب و دلخواه نیست. اکثر جمعیت اکنون واجد شرایط دوز یادآور واکسن کووید-۱۹ هستند.  اقدامات بهداشت عمومی مانند فاصله گذاری اجتماعی و الزامات ماسک تقریباً کم رنگ شده است و با افزایش آزمایشات در خانگی و واگیری خوشه‌های خانوادگی، بسیاری از موارد گزارش نشده است.بنابراین، در حالی که BA.5 ممکن است مانند نسخه‌های قبلی omicron خرابی ایجاد نکند، همچنان می‌تواند با پر شدن بیمارستان‌ها باعث بدبختی زیادی شود.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.