پنجشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۵

تغذیه در آنفلوانزا

در قرن بیستم ویروس آنفلوآنزا در سال ۱۹۱۸ شیوع پیدا کرد. آنفولانزا یکی از عفونت های ویروسی دستگاه تنفس می باشد که توسط ویروسی به همین اسم ایجاد می شود.

شیوع بیماری با آغاز فصل سرما زیاد شده و ویروس در عرض 2 الی 3 هفته در جامعه گسترش یافته و سپس باعث همه گیری می گردد که 2 تا 3 ماه ادامه دارد و با گرم شدن هوا، بیماری با همان سرعتی که شروع شده بود؛ پایان می یابد.


نشانه های بیماری:


تب و لرز، سردرد، دردهای عضلانی از جمله کمردرد، خستگی، بی اشتهائی، قرمزی و التهاب مخاط گلو و بینی، سرفه (که ممکن است با خلط همراه باشد.)، گلودرد، خشونت صدا، آبریزش از بینی از علایم شایع بیماری هستند. البته بیشتر بیماران در عرض 2-1 هفته از آنفولانزا بهبود پیدا می کنند، ولی برخی ( خصوصاً افراد سالمند ) ممکن است برای مدت طولانی احساس خستگی را حتی پس از اینکه سایر علائم رفع شد، داشته باشند .


توصیه های پیشگیری


* رعایت بهداشت فردی

* شستشوی دائـم دست ها با آب وصـابون (بخصوص بین انگشتان، زیرناخن ها، کف و مچ دست حداقل به مدت
۱۵-۱۰ ثانیه وآبکشی کامل دست ها، بویژه پس ازتماس با افراد، مکان ها و وسایل آلوده، قبل ازصرف غذا وبعد ازسرفه یا عطسه).

* پوشاندن دهان درزمان سرفه یاعطسه ومعدوم ساختن صحیح دستمال ها پس از استفاده (ترجیحاً از دستمال کاغذی استفاده شود).

* کاهش تماس با پرندگان مهاجر (بخصوص کودکان)

* اجتناب از هر گونه شكار پرندگان و ماكیان بخصوص در زمان احتمال خطر بیماری

* پرهیز از نزدیکی و تماس غیرضروری به افراد مبتلا به بیماری

* پرهیزازحضوردراماکن تجمعی و شلوغ


 * پرهیزاز تماس با دیگران درهنگام  بیماری

* ضد عفونی وسایل و سطوح آلوده باهیپوکلریت سدیم
۱% و یا الکل ۷۰%

* واکسیناسیون ( واکسن آنفـلوانزای انسانی  احتمالا می توانـد از بـروز همه گیـری گسترده بکـاهد؛البته لازم است واکسیناسیون فقط جهت پیشگیـری و قبـل ازبروز بیماری انجام شود).

* استفاده از درمان طبی مناسب با نظر پزشک




رژیم غذایی در آنفولانزا


روزانه حد اقل 8 لیوان آب بنوشید ( به خصوص اگر تب بالا دارید). نوشیدن مایعات مثل آب میوه و نوشیدنی های غیر گازدار نیز به کاهش دمای بدن کمک می نماید.


 معمولا اشتها کم می شود. ابتدا مایعات را به رژیم غذایی تان اضافه کنید، پس ازمدتی به وعده های غذایی کوچک حاوی مواد نشاسته ای بدون ادویه ( نان سوخاری، برنج، پوره، غلات پخته شده، سیب زمینی پخته ) روی آورید و در ادامه با بهبود بیماری می توانید رژیم غذایی آزادانه تری داشته باشید.


 نوشیدن مایعات داغ در بهبود بیماری و تخلیه ترشحات بسیار موثر است.


 قرقره کردن آب نمک ولرم و منابع حاوی ویتامینc ( پرتغال، انواع توت، توت فرنگی، لیمو شیرین ) به کاهش بروز، شدت و طول مدت بیماری کمک می نماید.


درطول آنفولانزا مواد مقوی ومغذی مثل سوپ ها و آش ها را جایگزین وعده اصلی غذایی کنید.


در دوران بیماری  باید  حداقل 3 وعده در روز از میوه‌های آبدار استفاده کنید؛ میوه‌هایی مانند گلابی، سیب، پرتقال، آناناس، لیمو و هلو .


از دیگر مواردی که مصرف آن در مبتلایان به آنفلوآنزا توصیه می‌شود، سیر است که می‌توانید آن را در کنار وعده‌های اصلی غذا مصرف کنید یا آن که در پخت غذا به کار برید. مصرف پیاز هم مانند سیر در مبتلایان به این بیماری توصیه می گردد.


مصرف فلفل، ادویه، ترشیجات، چای پررنگ، قهوه و غذاهای کنسرو شده را در طول مدت بیماری به شدت محدود نمایید.


به جای مصرف غذا های آماده و کنسرو شده از میوه و سبزیجات تازه، گوشت، ماهی، غلات، مغز ها و دانه ها استفاده کنید.


از استعمل دخانیات ( سیگار و قلیان )  به شدت بپرهیزید .

روح اله عیوضی -مسئول کمیته تغذیه هیأت پزشکی ورزشی استان یزد