چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۸

محمد رجبی مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی استان مازندران

اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان

روزه داری در ماه مبارک رمضان علاوه بر اثرات روحی و معنوی آن برای سلامت ما فواید زیادی دارد. زمانی مفید است که رژیم غذایی متعادل و متنوع بوده واصول تغذیه صحیح را رعایت نموده باشد.

- در طول ماه مبارک رمضان همچون دیگر ایام دو اصل تنوع غذایی و تعادل را در برنامه غذایی رعایت نمایند تا از زیاده روی از یک گروه یا ماده غذایی و کاهش یا حذف یک گروه دیگر پرهیز شود.

- در ماه مبارک رمضان سه وعده اصلی را بصورت افطار،شام و سحر داشته باشند.

- وعده سحری در ماه مبارک رمضان به عنوان یک وعده غذایی اصلی مهم نباید حذف گردد.

- در این ماه از پرخوری و کم خوری پرهیز شود که مبنای آن تثبیت وزن است که نه کم شود و نه زیاد

- به دلیل ناشتایی طولانی مدت درصدی از متابولیسم کاهش می یابد لذا باید درصدی از کالری مصرفی عادی کاهش یابد و نکته مهم دیگر پتانسیل چربی سازی بعد از این دوره در صورت عدم رضایت تعادل انرژی به سرعت بالا می رود.

- به دلیل ناشتایی طولانی مدت و شدت گرسنگی از سریع غذاخوردن پرهیز و با گرفتن لقمه ای کوچک آن را کاملا بجوید و قبل از سیر شدن از غذا خوردن دست بکشید.

- کاهش مصرف نمک،چربی و شیرینی جات از توصیه های مهم این ماه می باشد.

- با مصرف غذای پرفیبر بویژه در وعده سحری(غلات سبوسدار،حبوبات،سبزیجات،میوه جات)هم زمان گرسنگی را به تاخیر بیندازید و هم مدت زمان تشنگی را کاهش دهید.

اصول صحیح تغذیه در افطار

- افطار را با مایعات ولرم که دمای آن نزدیک دمای بدن است شروع کنید.

- هنگام افطار باید غذای سبک و مختصر بویژه از گروه های غذایی شیر و لبنیت ، غلات ، میوه و سبزی استفاده کنید.(سوپ آبکی،فرنی، شیر برنج و ..)

- قندهای طبیعی میوه جات مانند خرما،کشمش و عسل جهت تنظیم قند خون در زمان افطار مناسب است.

- از شروع افطار با آب سرد یا نوشیدنی سرد یا میوه سرد پرهیز کنید.

- فست فودها،سرخ کردنی ها،غذاهای پرچرب، دیر هضم و سنگین برای افطار مناسب نیست.

برنامه صحیح شام

- روزه داری بهتر است وعده غذایی شام را در برنامه غذایی داشته باشد.

- زمان برای شام با فاصله زمانی حدود 2 ساعت بعد از افطار می باشد. البته در این فصل چون زمان محدود است افطار سبک تر انتخاب شود تا امکان کوتاهتر شدن  این زمان باشد.

- در فواصل زمانی افطار تا سحر و بین وعده های غذایی آب فراوان بنوشید و از مصرف آب با وعده های غذایی پرهیز کنید.

 

اصول صحیح تغذیه در وعده سحری

 

- سحری اصلی ترین وعده غذایی در ماه رمضان می باشد.

- حذف سحری ممکن است همراه با عوارضی باشد از جمله براس یلامت روزه داران نوجوان در حال رشد و جوانان ، باعث افت قند خون،بی حوصلگی،خستگی،کاهش قدرت یادگیری،سوخت و ساز ناقص چربی ها و تشکیل و تجمع این ترکیبات در بدن، برخلاف تصور روزه بدون سحری باعث کاهش وزن نمی شود بلکه به دلیل تمایل زیاد در این افراد به غذای شیرین و چرب در افطار ممکن است باعث افزایش وزن گردد.

- سبزی تازه و میوه و ماست حتما در وعده غذایی سحر مصرف شود.

- بلافاصله بعد از وعده سحری از مصرف چای خودداری شود.

- مصرف بالای گوشت ها و مواد پروتئینی باعث تشدید تشنگی در طول روزه داری می شود.

- سحری را به آرامی و بئون استرس و عجله مصرف کنید .

- وعده سحر باید ویژگی وعده ناهار را داشته باشد.

  

 

 

برای ورزشکاران بهتر زمان ورزش بعد از افطار (حدود سه ساعت بعد از افطار) می باشد.