شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۱

محمد رجبی

اهمیت کربوهیدراتها در تغذیه ورزشکاران

کربوهیدراتها یک منبع سوخت مهم بوده (40-50 ٪ انرژی) و نسبت به چربیها در هر واحد اکسیژن مصرفی ، انرژی بیشتری به بدن میدهد .

لذا در ورزشهایی که مدت طولانی و شدت بیشتر لازم باشد کربوهیدرات اهمیت دارد .برای ورزشکاران استفاده از منابع انرژی که  اکسیژن کمتری نیاز داشته باشد مهم است .ورزشکاران بسته به شدت ، مدت و تکرر ورزش ، 6-10 گرم کربوهیدرات به ازاء هر کیلوگرم وزن باید مصرف کنند .در خلال ورزش بدن از کربوهیدرات ذخیره شده در ماهیچه و کبد بصورت گلیکوژن استفاده میکند  سطح گلیکوژن ذخیره شده در بدن میتواند به ادامه رقابت و تمرین کمک کند برای ورزشهای سخت و سنگین دو تا سه روز قبل از رقابت و تمرین باید رژیم غذایی پرکربوهیدرات مصرف نمود تا ذخایر گلیکوژن بیشتری در بدن شکل بگیرد . تحقیقات نشان داد که ورزشکاران استقامتی که رژیم غذایی پرکربوهیدرات مصرف نمودند نسبت به رژیم کم کربوهیدرات و پرچرب ،مدت زمان طولانی تری به تمرین و رقابت ادامه دادند .در خلال تمرین و یا مسابقه مصرف محلول      6-8 ٪  قندها و کمی نمک یا سدیم برای جبران قند و سدیم ازدست رفته و حفظ کارایی بدن ضروری است بدن به حدود 24 ساعت زمان نیاز دارد تا گلیکوژن از دست رفته در تمرین یا مسابقه را جبران نماید .بعد از ورزش رژیم غذایی حاوی  کربوهیدرات وپروتئین توصیه شده است . کربوهیدراتها به دو شکل پیچیده ( غلات کامل ، حبوبات ، دانه های گیاهی و ....) و ساده ( قند وشکر ،شیر ، عسل ، میوه و....) مصرف میشوند .در یک رژیم غذایی سالم مصرف کربوهیدرات پیچیده شکل عمده کربوهیدرات دریافتی و شکل ساده آن به کمتری مصرف شود .مصرف بالای قندهای ساده بویژه حدود یک ساعت قبل از ورزش یا مسابقه سطح انسولین را بالا برده و باعث هیپوگلایسمی(کاهش شدید قند خون) در حین رقابت و کاهش کارایی فرد می شود


محمد رجبی-مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی مازندران