شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۲

/مطلب علمی/

نکات تغذیه‌ای برای پیشگیری از آسیب‌های ورزشی

تغذیه ورزشی

علاوه بر اصل اساسی و مهم برای پیشگیری از آسیب ورزشی که دقت در انجام صحیح حرکات ورزشی و انتخاب وسایل ورزشی مناسب و متناسب است، همچنین تغذیه مناسب برای پیشگیری از آسیب‌ها نیز لازم است

به گزارش دفتر استان قم پایگاه خبری تحلیلی پزشکی ورزشی ایران، دکتر محمد حضوری مسئول کمیته تغذیه هیئت پزشکی ورزشی استان قم با بیان اینکه ورزشکاران باید به نکات مهم در خصوص تغذیه ورزشی جهت پیشگیری از آسیب های ورزشی توجه داشته باشند، گفت:  فعالیت ورزشی همواره با خطر بروز آسیب همراه بوده و یک آسیب برای افرادی که به قصد سلامتی به ورزش می‌پردازند، موجب ناتوانی یا دوری از ورزش به مدت طولانی شده و در یک ورزشکار حرفه‌ای، به معنی اختلال در شرایط تیم یا بر باد رفتن سالها زحمات و تلاش مربیان و ورزشکاران است. بنابراین علاوه بر اصل اساسی و مهم برای پیشگیری از آسیب ورزشی که دقت در انجام صحیح حرکات ورزشی و انتخاب وسایل ورزشی مناسب و متناسب است، چند نکته تغذیه‌ای برای پیشگیری از آسیب‌هادر این مطلب ذکر می‌شوند.

۱- دریافت انرژی کافی و مصرف مواد غذاییمورد نیاز توسط ورزشکاران.

بر اساس مطالعات موجود، ورزشکارانی که انرژی دریافتی روزانه را به شدت کاهش داده و به اصطلاح رژیمهای سخت و شدید غذایی می‌گیرند، در معرض آسیب بیشتری نسبت به افراد با دریافت انرژی کافی قرار دارند. به همین دلیل اغلب توصیه می‌شود کهبا کاهش انرژی دریافتی، از شدت تمرین فرد نیز کاسته شده و زمان بیشتری برای بازتوانی به ورزشکاران اختصاص داده شود.

۲- دریافت مواد غذایی ومواد مغذی مناسب در زمان مناسب برای پیشگیری:

۲-۱- مواد غذایی موثر در کاهش آسیب‌ها و التهابات:

مصرف منظم و با دقت آب و مایعات سالم، از عوامل بسیار مهم و موثر در کاهش بروز آسیب‌های ورزشی شناخته می‌شود. ورزشکاران به دلیل شرایط تمرینی خویش، اغلب به مایعات بیشتری نسبت افراد عادی جامعه نیاز داشته و توصیه می‌شود از طریق روشهای استاندارد (توزین بدن، بررسی رنگ ادرار و یا سنجش رفرکتومتر)، دریافت مایعات کافی در آنان ارزیابی و پایش شود.

همچنین از مهمترین ترکیباتی که در برنامه غذایی روزانه وجود داشته و در پیشگیری یا کاهش آسیبهای ورزشی موثر هستند، می‌توان به افزودنی‌های غذایی به ویژه زردچوبه اشاره کرد. این ادویه ارزشمند امروزه از ترکیبات موثر در کاهش شدت آسیب‌ها (به ویژه آسیب‌های مفصلی) در ورزشکاران شناخته شده و مورد توصیه مجامع علمی جهانی است. به همین دلیل توصیه می‌شود در ترکیبات مختلف غذایی (نظیر شیر، افزودنی به مواد غذایی و یا اسموتی‌ها) توسط ورزشکاران دریافت شود.

در اینجا لازم به ذکر است مصرف برخی مواد غذایی ممکن استموجب تشدید احتمال بروز آسیبشوند. نظیر مصرف دیرهنگام قهوه که با کاهش و اختلال در خواب، موجب کاهش کیفیت خواب شده و از آن طریق عملکرد ورزشکاران را تحت تاثیر قرار دهند.

۲-۲- مهمترین مواد مغذی موثر در پیشگیری از آسیب‌های ورزشی:

مواد مغذی از روشهای مختلفی بر آسیب‌های ورزشی موثر هستند. به عنوان مثال، همگی می‌دانیم که در حین انجام فعالیت‌های ورزشی، تارهای عضلانی دچار آسیب دیدگی‌هایی جزئی و کلی می‌شوند که برای ترمیم این آسیب‌ها، دریافت کافی پروتئین خوب و با کیفیت ضروری است. علاوه بر پروتئین، مصرف برخی دیگر از ویتامینها نظیر ویتامین ث و ویتامین E بر ترمیم بافتها و کاهش آسیبها موثر هستند. لازم به ذکر است منبع غذایی خوب ویتامین E، روغنهای گیاهی (به ویژه روغن آفتابگردان) و منبع عالی ویتامین ث، سبزی و میوه‌های تازه هستند.

همچنین برخی مواد مغذی بر توانایی ورزشکاران در تطبیق با تمرین یا انجام حرکات ورزشی پیچیده تاثیر گذار هستند و به همین دلیل، کمبود آنها با بروز آسیب ورزشی همراه است. به عنوان مثال کمبود برخی مواد مغذی نظیر آهن یا ویتامینهای گروه ب موجب کاهش دقت و بروز خستگی زودرس در ورزشکاران می‌شود. در نظر داشته باشید که کمبود این مواد مغذی، در رژیم غذایی گیاهخواران به دفعات گزارش شده است و جالب توجه آنکه امروزه رژیمهای غذایی گیاهخواری در بین ورزشکاران شیوع و رواج بیشتری پیدا کرده است.

کمبود ویتامین Dنیز از عوامل بسیار مهم وموثر در بروز آسیبهای ورزشی است که متاسفانه در ایران کمبود این ویتامین به شدت شایع بوده و از هر ۵ زن، یکنفر و از ۴ مرد، یکنفر دچار کمبود ویتامین D هستند. متاسفانه شیوع کمبود این ویتامین در ورزشکاران نسبت به افراد عادی جامعه بیشتر بوده و کمبود آن در رشته‌های ورزشی سالنی نظیر ورزشهای رزمی، بسکتبال، والیبال و ... شایعتر است.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.