شنبه ۶ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۹

دکتر مهدی محمدی متخصص توانبخشی ورزشی و تمرین

بدنسازی در بانوان

ورزش بدنسازی با هر هدف و مقصدی محدودیت سنی ندارد چون رشد ماهیچه ها با دارا بودن شرایط مناسب هیچگاه متوقف نمی شود.دکتر مهدی محمدی متخصص توانبخشی ورزشی و مسئول روابط عمومی و امور بین الملل هیات پزشکی ورزشی استان اصفهان با بیان این مطلب افزود: ورزش بدنسازی امروزه از ورزش هایی است که برای افراد میانسال و حتی سالخوردگان بسیار مناسب است.

ورزش بدنسازی با هر هدف و مقصدی محدودیت سنی ندارد چون رشد ماهیچه ها با دارا بودن شرایط مناسب هیچگاه متوقف نمی شود.دکتر مهدی محمدی متخصص توانبخشی ورزشی و مسئول روابط عمومی و امور بین الملل هیات پزشکی ورزشی استان اصفهان با بیان این مطلب افزود: ورزش بدنسازی امروزه از ورزش هایی است که برای افراد میانسال و حتی سالخوردگان بسیار مناسب است.  ورزش بدنسازی و پرورش اندام هنگامیکه مثل سایر رشته ها که با رویکرد کسب مدال و در سطح قهرمانی انجام شود از سلامتی و تندرستی فاصله گرفته  و ممکن است برای شخص در طولانی مدت ایجاد مشکلات عجیب و غریب نماید
ولی اگر فقط در جهت کسب تناسب اندام و افزایش سطح عملکردهای روزمره انجام شود بسیارعالی بوده و یک پاسخ بی نظیر در رفع مسائل روانی و مشکلات جسمی است.


عضو کمیته توانبخشی و حرکات اصلاحی هیات پزشکی اصفهان گفت: بدنسازی یکی از ورزش هایی است که انجام آن به خانم ها توصیه می شود اگرچه این ورزش هم به صورت کار با دستگاه و هم در قالب حرکات ورزشی بدون دستگاه انجام می شود همچنین باید اضافه کرد که: در دوره قاعدگی منعی برای ورزش کردن و حتی انجام حرکات بدنسازی وجود ندارد و حتی کم نیستند خانم هایی که در دوره قاعدگی قهرمان رشته های ورزشی شده اند اما از آنجا که توزیع آب در بدن در این دوره متفاوت از دیگر روزهای ماه است، خانم هایی که قصد ورزش در این چند روز را دارند، باید میزان آب بیشتری مصرف کنند. تنها کسانی که محدودیت هایی در انجام این حرکات دارند سالمندان هستند که باید با وزنه های سبک تر ورزش را انجام دهند. خانم هایی که نمی خواهند حجم عضله شان زیاد شود و تنها به دنبال این هستند که عضلات شان قدرت و قوام بیشتری بگیرد، بهتر است این حرکات را با وزنه های سبک تر اما با تکرار بیشتر انجام دهند. دکتر محمدی اضافه کرد،شاید دمبل زدن سلامت جسم همه خانم ها را تهدید نکند اما کسانی که عضلات کف لگن ضعیفی دارند و با حرکات ورزشی منظم این عضلات را تقویت نمی کنند، بهتر است از حرکات ورزشی که با دمبل انجام می شود پرهیز کنند. چنین حرکاتی به داخل شکم فشار می آورد و مجرای ادرار را تحت تاثیر قرار می دهد.


وی با اشاره به اینکه محققان به دلایل متقاعد کننده فراوانی در رابطه با فواید بدنسازی برای خانم ها دست یافته اند گفت اما متأسفانه هنوز هم تعداد خانم هایی که توصیه های محققان را به جان می خرند، بسیار اندک است. اغلب خانم های ورزشکار، بیشتر وقتشان را در باشگاه با تمرین های هوازی سپری می کنند و زمان کمی به بدنسازی که بدن را به چالشی واقعی می کشد اختصاص می دهند. لازم نیست که تمرین با وزنه به شیوه ای مردانه و با استفاده از وسایل و تجهیزاتی خاص انجام شود.در اینجا شما را با فواید بدنسازی برای خانم ها آشنا می کنیم . تحقیقات انجام شده توسط دکتر "وین وستکات" نیز نشان داده اند که اگر یک خانم با بدنی معمولی، بمدت دو ماه، هفته ای دو تا سه جلسه وزنه بزند، حدود دو پوند (کمتر از یک کیلوگرم) عضله اضافه می کند و ۳.۵ پوند (حدود ۱.۵ کیلوگرم) چربی از دست می دهد. با افزایش توده عضلانی، سوخت و ساز (متابولیسم) بدن هم در هنگام استراحت افزایش می یابد و در طول شبانه روز، کالری بیشتری خواهید سوزاند. بطور کلی با افزایش هر یک پوند (حدود ۴۵۰ گرم) عضله، روزانه ۳۵ تا ۵۰ کالری بیشتر سوزانده می شودواین نتیجه واقعا چشمگیر خواهد بود. همچنین طبق یافته های محققان، زنان برخلاف مردان از وزنه زدن حجیم نمی شوند زیرا میزان هورمونهای عضله ساز بدنشان، ۱۰ تا ۳۰ برابر کمتر از مردان است. با این حال، بدنشان شکیل و تراشیده خواهد شد.بعلاوه محققان دریافته اند که شش ماه وزنه زدن می تواند تراکم مواد معدنی ستون مهره ها را تا ۱۳ درصد افزایش دهد و در نتیجه موجب بهبود شکل استخوانها شود این گونه ورزش در کنار مقدار کافی کلسیم روزانه، بهترین دفاع خانمها در برابر پوکی استخوان است.


 دکتر محمدی با اشاره با اینکه تمرین با وزنه نه تنها بر عملکرد ورزشی ورزشکاران معمولی اثر گذار است بلکه عملکرد ورزشی ورزشکاران حرفه ای را هم بهبود می بخشد. مثلا با وزنه زدن، گلف بازها می توانند قدرت ضرباتشان را بگونه ای چشمگیر افزایش دهند، دوچرخه سواران می توانند مدت طولانی تری را بدون خستگی رکاب بزنندو ضمن بهبود تکنیک، احتمال آسیب دیدگی نیز کاهش می یابدوعلاوه بر کاهش خطر آسیب دیدگی، عملکرد عمومی هر ورزشکاری را افزایش می دهد. بزودی خواهید فهمید اگر قدرت بدنیتان افزایش یابد، احتمال بروز آسیب دیدگی ناشی از فعالیت های بدنی روزمره و ورزش به حداقل خواهد رسید. طبق تحقیقات، حتی وزنه زدن ملایم هم می تواند قدرت بدنی خانمها را ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش دهد. وزنه زدن، نه تنها عضلات را تقویت می کند بلکه سبب تقویت بافت پیوندی و استحکام مفاصل هم می شود. تقویت مفاصل به پیشگیری از آسیب دیدگی کمک می کند.همچنین تقویت عضلات کمر، به میزان ۸۰ درصد، باعث کاهش یا تخفیف کمردرد می شود از طرفی این تمرینات باعث تخفیف درد آرتریت استخوان و تقویت مفاصل می شود. وزنه زدن می تواند بدلایلی گوناگون از جمله کاهش ال دی ال (کلسترول بد)، افزایش اچ دی ال (کلسترول خوب) و کاهش فشار خون، باعث بهبود سلامتی دستگاه قلبی-عروقی شود.در صورت تکمیل برنامه وزنه زدن با تمرین های هوازی، منافع یاد شده به حداکثر ممکن می رسند. علاوه بر موارد یاد شده، می توان اشاره کرد که وزنه زدن می تواند فرایند استفاده از قند را در بدن بهبود دهد و بدین ترتیب، باعث کاهش خطر دیابت شودامروزه دیابت نوع دوم، مشکل روزافزون زنان و مردان شده است. بطوریکه تحقیقات نشان داده است که چهار ماه وزنه زدن می تواند استفاده بدن از گلوکز را تا ۲۳ درصد افزایش دهدو تمرین با وزنه حتی در خانم های ۷۰ و ۸۰ ساله هم بر قدرت بدنیشان افزوده اندواین بدان معناست که افزایش قدرت بدنی، در هر سنی ممکن است.


دکتر مهدی محمدی


متخصص توانبخشی ورزشی و تمرین