شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۳
تغذیه ورزشکاران در ماه مبارک رمضان
مقدمه:
روزه داری آيينی است مقدس که در دين اسلام و بسياری از اديان ديگر برای تزکيه روح و جسم به آن سفارش شده است.
<div style="text-align: right "><strong>در ساليان قبل داده های علمی در خصوص روزه داری و اثرات آنبر سلامتی اندک و نگرش به روزه در واقع پيروی از فرامين الهی و ادای فريضهو عبادت بود. در طی ساليان اخير با کمک محققين علوم پزشکی و تغذيه دانستههای ما از اثرات روزه داری در سوخت و ساز بدن افزايش يافته و نتايج بررسیها گواه تاثيرات مثبت روزه داری بر وضع تغذيه ای و سلامتی است. البته درهنگام روزه داری نيز می بايست به نکاتی خاص توجه نمود. زيرا همانطور که درآيات شريفه 185-183 سوره بقره ذکر می گردد، در برخی افراد بهتر است روزهگرفته نشود، نظير: سالمندان و مسافران.</strong><p dir="rtl"><strong>در واقع می توان افراد را در خصوص نحوه ادای فريضه روزه و برنامه غذايی ايشان در ماه مبارک رمضان به سه گروه تقسيم نمود:</strong></p><p dir="rtl"><strong>1-      </strong><strong>افرادی که دوره های مربوط به رشد و بلوغ خويشرا پشت سر گذاشته اند. اين افراد که اغلب جوانان و ميانسالان در دو گروهجنسی را شامل می شود، بدون هيچ مشکلی و با بکارگيری توصيه های تغذيه ای میتوانند فريضه روزه را ادا نمايند. </strong></p><p dir="rtl"><strong>2-    </strong><strong>افرادی که هنوز در دوره های رشد و بلوغ خويشهستند، نظير نوجوانان يا افرادی که نيازهای تغذيه ای ويژه ای دارند و میبايست برای تامين نيازهای غذايی خويش در طی روزه داری از برنامه غذايی خاصیتبعيت نمايند. نظير ورزشکاران.</strong><strong></strong></p><p dir="rtl"><strong>3-  </strong><strong>سالمندان، بيماران و ... که به مصداق آيه شريفه 185 بهتر است روزه نگيرند. زيرا ممکن است به بدن ايشان آسيب وارد گردد.</strong><strong></strong></p><p dir="rtl"><strong>در مقالات قبلی مجله دنيای تغذيه (مقاله آقای دکتر محمدمهدی اصفهانی در شماره 18، مقاله آقای دکتر درستی در شماره 41 و سرکار خانماسلامی در شماره 53) اصول کلی رعايت برنامه غذايی در افراد عادی ذکرگرديده است. در اين مقاله تلاش داريم تا اصول تغذيه ورزشکاران در ماه مبارکرمضان را بيان نماييم.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">الف- ترکيب برنامه غذايی:</span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>همانطور که در مقالات قبلی به دفعات ذکر گرديد، ورزشکارانافرادی هستند که به دليل انجام فعاليت بدنی، نياز آنها به اغلب مواد مغذیبيش از افراد کم تحرک است. لذا يک ورزشکار می بايست با پيروی از يک برنامهغذايی متعادل که حاوی مواد غذايی گوناگون می باشد، کليه مواد مغذی موردنياز خويش را تامين نمايد.</strong></p><p dir="rtl"><strong>اين امر در دوران روزه داری و با توجه به شرايط خاص دريافتغذايی، دقت خاصی را می طلبد. زيرا يک ورزشکار در طول روز از زمان اذان صبحتا اذان مغرب از مصرف مواد غذايی پرهيز نموده و از طرف ديگر فعاليت ورزشیخويش را بهتر است به بعد از اذان مغرب موکول نمايد(در ادامه دلايل و نحوهآن مورد بحث قرار می گيرد). لذا يک ورزشکار می بايست توجه داشته باشد که درابتدای افطار از مصرف زياده از حد ترکيباتی نظير زولبيا و باميه پرهيزنمايد. زيرا اين ترکيبات با توجه به قند ساده زيادی که دارند، اشتهای فردرا کاهش داده و ميل او را به مصرف مواد غذايی نظير سبزيجات و لبنيات کهتامين کنندگان اصلی مواد مغذی هستند، کاهش می دهد. در واقع اگر روزه داریافراد منجر به کاهش دريافت سبزيجات، ميوه ها و لبنيات گرديده و با افزايشدريافت شيرينی ها همراه باشد، اثرات نامطلوبی را بر وضع تغذيه فرد بر جایمی گذارد.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">ب) دريافت انرژی و درشت مغذی ها:</span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>درشت مغذی ها شامل کربوهيدرات (مواد نشاسته ای)، چربی ها وپروتئين ها تامين کنندگان انرژی برای عضلات فعال هستند. در حالت عادیعضلات ترجيح می دهند از کربوهيدرات و چربی در فعاليت های ورزشی مختلف برایتامين انرژی استفاده نمايند و پروتئين ها نقش اندکی در تامين انرژی عضلاتدارند. ليکن در مواقعی که کربوهيدرات و چربی در دسترس عضلات ناکافی باشد،عضلات برای تامين انرژی خويش، ناچار به مصرف پروتئين خواهند بود. در واقعبدن پروتئين های ارزشمندی را که در طی دوره های تمرينات طولانی تشکيل داده وبا توجه به نوع ورزش و تمرينات ورزشکار، تعداد فيبرهای ويژه فعاليت وی(تند انقباض يا کند انقباض) در عضلات وی تخصص يافته است را برای تامينانرژی می سوزاند. لذا با توجه به آنکه دو وعده اصلی در ماه مبارک رمضان(سحری و افطار) ممکن است انرژی مورد نياز عضلات را تامين نکنند، می بايستدر فاصله زمانی صرف افطار تا زمان خواب از ميان وعده هايی استفاده شود و درآن ميوه ها و مغزها (پسته، گردو، بادام و .. )گنجانده شود. اين امر دسترسیبه انرژی کربوهيدرات و چربی را بيشتر نموده و از تحليل عضلانی در طی روزهداری پيشگيری می نمايد.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">ج) روزه و تناسب اندام: </span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>بافت چربی اگرچه بافتی فعال و موثر در بسياری از فرآيندهایمتابوليسمی بدن نظير ذخيره وسيع انرژی، تاثير در فرآيندهای کنترل اشتها و... می باشد، ليکن از نظر ورزشکاران بافتی است که کاهش درصد آن به افزايشکارآيی آنان کمک می کند. بعنوان مثال در ورزش هايی نظير فوتبال کاهش درصدبافت چربی بدن به سرعت حرکات بازيکن کمک می نمايد و يا در ورزش هايی نظيرپرورش اندام، کاهش بافت چربی بويژه چربی زير پوست در بهبود ظاهر عضلات آنانموثر است. لازم به ذکر است کاهش بافت چربی، دليل اصلی بسياری از فعاليتهای ورزشی با هدف تناسب اندام است. </strong></p><p dir="rtl"><strong>در طی روزه داری با توجه به آنکه از زمان سحر تا افطار هيچترکيب غذايی مصرف نمی گردد، بدن مجبور به استفاده از ذخاير انرژی خويشبويژه بافت چربی می گردد. در واقع روزه گرفتن يک ماه از سال، با مصرف بخشیاز ذخاير چربی که در طول سال تشکيل شده، همراه بوده و از فشردگی و انباشتچربی جلوگيری می کند. در واقع روزه داری ابزاری است ارزشمند جهت رسيدن بهتناسب اندام. لذا به ورزشکارانی که قصد کاهش درصد چربی بدن خويش را دارند،توصيه می گردد با رعايت برنامه غذايی و انجام فعاليت های ورزشی هوازی،دستيابی به اين هدف را تسهيل نمايند.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">د) زمان انجام فعاليت های ورزشی در دوران روزه داری:</span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>وعده های غذايی و دريافت مواد غذايی روزانه ورزشکاران بجزآنکه بايد نسبت به افراد عادی مغذی تر باشد، می بايست از الگوی خاصی کهمتناسب با زمان انجام فعاليت های ورزشی و تمرينی است، پيروی نمايد. همانطورکه می دانيد فعاليت ورزشی در فاصله زمانی خاصی پس از وعده غذايی ممنوع میباشد و طول اين دوره زمانی متناسب با حجم و ترکيبات غذايی مصرف شده در وعدهغذايی می باشد. بعنوان مثال هر چه دريافت چربی در وعده غذايی بيشتر باشد،به دليل آنکه تخليه آن از معده به زمان بيشتری نياز دارد، طول اين دورهزمانی افزايش يافته و به حدود 3 ساعت و بيشتر می رسد. حال آنکه با مصرف يکغذای سبک که بيشتر از کربوهيدرات و مايعات تشکيل شده باشد، می توان پس ازگذشت حدود 5/1 ساعت به فعاليت ورزشی پرداخت.</strong></p><p dir="rtl"><strong>از طرف ديگر با توجه به عدم مصرف مواد غذايی در روزه داری،افزايش مصرف انرژی به شکل فعاليت های ورزشی موجب مصرف پروتئين های عضلاتمی گردد. بنابراين بهتر است که در فاصله زمانی سحری تا افطار از انجامفعاليت ورزشی سنگين پرهيز شود. بهترين زمان ورزش در اين دوران پس از صرفافطار می باشد. توصيه می گردد ورزشکارانی که می بايست فعاليت و تمريناتورزشی سنگينی را در طی ماه رمضان انجام دهند، در وعده افطار غذاهای حاویکربوهيدرات پيچيده (غلات) بيشتری ميل نموده و تا حد امکان دريافت چربی خويشدر اين وعده را کاهش دهند. در واقع در اين افراد وعده افطار به يک ميانوعده تبديل شده و در آن غذاهای سبک ميل می گردد تا بعد از حدود 2- 5/1 ساعتورزشکار بتواند به تمرينات ورزشی خويش پرداخته و پس از پايان تمرينات نيزوعده غذايی ديگری ميل گردد. در واقع اين افراد وعده افطار سنگين و حجيمخويش را به دو ميان وعده سبک تقسيم می نمايند.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">ه) روزه داری در ورزشکاران نوجوان:</span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>همانطور که در مقدمه ذکر گرديد نوجوانان به دليل آن کههنوز دوره های رشد و بلوغ خويش را طی ننموده اند، نياز به مواد مغذی بيشتریدارند. اين شرايط در نوجوانان ورزشکار تشديد شده و تنظيم برنامه غذايیايشان را حساس تر می نمايد.</strong></p><p dir="rtl"><strong>لذا با توجه به حساسيت تامين مواد مغذی در اين افراد واحتمال بروز صدمات غير قابل جبران به رشد اين افراد توصيه می شود که بامراجعه به متخصصين تغذيه در دوران روزه داری، از برنامه غذايی که بر اساسوضعيت رشد و ميزان تحرک و نوع فعاليت ايشان تنظيم شده، پيروی نمايند تاتامين کننده نيازهای غذايی روزانه آنان باشد.</strong></p><p dir="rtl"><strong>مصرف شير و لبنيات، ميوه و سبزيجات در اين افراد اهميتی خاص دارد.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">و) مصرف مکمل های تغذيه ای در دوران روزه داری:</span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>مکمل های تغذيه ای را می توان بر اساس هدف از مصرف آنان به دو گروه تقسيم نمود:</strong></p><p dir="rtl"><strong>1)          </strong><strong>مکمل های مواد مغذی: شامل مکمل هایکربوهيدراتی، پروتئينی، انواع مولتی ويتامين ها و .... اين گروه مکمل ها باتوجه به آن که منبعی فشرده از برخی مواد مغذی هستند، می توانند به تاميننياز تغذيه ای ورزشکاران در دوران روزه داری کمک نمايند. البته بسيار بهتراست که قبل از مصرف اين محصولات با مشورت متخصصين تغذيه و يا طب ورزشی،زمان و ميزان مصرف هر يک از آنها را بطور دقيق تعيين نماييد. فراموش نکنيددريافت زياده از حد هر يک از مواد مغذی می تواند با عوارضی همراه باشد کهدر مورد برخی مواد مغذی اين دريافت زياده از حد به بروز مسموميت منجر میگردد. </strong></p><p dir="rtl"><strong>2)        </strong><strong>مکمل های کارافزای تغذيه ای: اين ترکيباتبيشتر با هدف افزايش توان عضلانی مصرف می گردند تا تامين نياز تغذيه ای. ازجمله اين ترکيبات می توان به کراتين، کافئين، برخی آمينواسيدها اشارهداشت.</strong><strong></strong></p><p dir="rtl"><strong>با توجه به آن که در آغاز مصرف بسياری از اين ترکيبات نظيرکراتين يک دوره بارگيری با دريافت مقادير زياد اين ترکيبات صورت می گيردکه می تواند جنبه های مختلفی از متابوليسم بدن بويژه در خصوص مايعات بدن راتحت تاثير قرار دهد، لذا بهتر است آغاز مصرف و بارگيری اين مکمل ها را بهپس از ماه مبارک موکول نماييد.</strong></p><p dir="rtl"><strong>البته مصرف ساير ترکيبات نيز اثرات مشابهی را در ابعادکمتر دارند. بعنوان مثال کافئين و آمينواسيد ها ميزان نياز به مايعات و عطشفرد را افزايش می دهند. پس توصيه می شود تا حد امکان از مصرف اين مکمل هادر دوران روزه داری پرهيز شود.</strong></p><p dir="rtl"><strong>ليکن در مواردی نظير دوره نگهدارنده </strong><strong>(Maintenance)</strong><strong>کراتين که با مصرف روزانه 5 گرم مکمل و جهت حفظ ذخاير افزايش يافته آن درعضلات صورت می گيرد، مصرف مکمل پس از صرف افطار با بروز مشکلات کمتری همراهخواهد بود.</strong></p><p dir="rtl"><strong><em><span style="text-decoration: underline ">ز) توصيه های تغذيه ای برای دوران روزه داری:</span></em></strong></p><p dir="rtl"><strong>اين توصيه ها اغلب بين افراد عادی و ورزشکاران مشابه بوده ومواردی هستند که جناب آقای دکتر درستی در مقاله شماره 41 مجله دنيای تغذيهبه آنها اشاره فرموده اند:</strong></p><p dir="rtl"><strong>1)          </strong><strong>در وعده سحری و برای تامين انرژی مورد نيازعضلات برای مدت طولانی تر، از مصرف غذاهای حاوی کربوهيدرات پيچيده نظيرغلات و حبوبات غافل نشويد. در اين وعده بهتر است از مصرف غذاهای سرخ کرده وغذاهای حاوی ادويه زياد پرهيز نماييد.   </strong></p><p dir="rtl"><strong>2)        </strong><strong>بهتر است روزه خويش را با مصرف آب گرم و خرما باز نموده و از مصرف آب سرد در آغاز افطار پرهيز نماييد.</strong><strong></strong></p><p dir="rtl"><strong>3)      </strong><strong>از ميان وعده هايی شامل ميوه ها و سبزيجات در بين صرف افطار تا قبل از خوابيدن استفاده نماييد.</strong><strong></strong></p><p dir="rtl"><strong>  </strong></p><p dir="rtl"><strong>  محمد حضوری دکترای تغذيه  </strong></p><p dir="rtl"><strong>این مقاله در مجله دنیای تغذیه به چاپ رسیده است.  </strong></p></div>