چهارشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۰

مدیریت تغذیه در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان در دوران قرنطینه خانگی در بیماری کووید-19

پمفلت تغذیه اصلاح شده

با افزایش ابتلا به بیماری نوپدید کووید-19 در جهان و تعطیلی بسیاری از مراکز تجاری، اداری، مدارس و مهدهای کودک و ایجاد قرنطینه خانگی جهت شکستن زنجیره کرونا، بیشتر افراد خانواده در خانه به سر می برند. در قرنطینه خانگی ممکن است از یک سو برخی خانواده ها به مواد غذایی مناسب دسترسی نداشته باشند و از سوی دیگر ممکن است مصرف مواد غذایی پرکالری حاوی چربی، قند و نمک و مصرف زیاد تنقلات نامناسب افزایش یابد.

فعالیت بدنی در کودکان و نوجوانان:

فعالیت بدنی نقش مهمی در کنترل اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان دارد، روزانه یک ساعت فعالیت بدنی متوسط برای این گروه سنی لازم است. در شرایط بیماری کویید-19 و در خانه هم می توا این فعالیت های ورزشی را برنامه ریزی و اجرا کرد.

- تشویق کودکان و نوجوانان برای انجام کارهای منزل و کمک به نظافت، خرید و آماده سازی غذا 

- استفاده از کلاس های ورزشی آنلاین یا اپلیکشین های ورزشی

-  پیاده روی، طناب بازی یا توپ بازی در حیاط و یا فضاهای خلوت

علل اصلی اضافه وزن و چاقی کودکان در دوران شیوع بیماری کرونا

  • افزایش دریافت غذاهای چرب و نوشیدنی های شیرین و پر کالری
  • افزایش مصرف غذاهای پر انرژی و آماده مانند فست فودها، غذاهای سرخ شده و ...
  • افزایش اندازه سهم غذاها در هر وعده
  • کاهش مصرف میوه ها و سبزی‌ها در برنامه غذایی
  • افزایش مدت زمان تماشای تلویزیون و استفاده بیشتر از کامپیوتر، تبلت و موبایل
  •  کم تحرکی

راههای پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل برای کودکان و نوجوانان

برای تامین نیازهای تغذیه ای و تقویت سیستم ایمنی و همچنین پیشگیری از اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان  این موارد توصیه می شود:

  • تهیه و تنظیم برنامه غذایی متعادل
  • استفاده از مواد غذایی متنوع بر ا ساس گروههای غذایی و جایگزین های آنها شامل انواع  میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، لبنیات کم چرب، انواع گو شت ) قرمز، مرغ، ماهی و طیور(، انواع حبوبات و تخم مرغ
  • مشارکت در مراحل آماده سازی و تهیه غذا و سالاد به خوردن غذاهای سالم و دارای ارزش تغذیه ای مناسب
  • کاهش مصرف تنقلات با ارزش غذایی کم و انرژی زیاد (کیک، چیپس، پفک، نوشیدنی های شیرین و ...)
  • افزایش دریافت سبزیها و میوه ها به میزان حداقل 5 سهم در روز
  • افزایش تعداد وعده های غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده

آموزش تغذیه مناسب در کودکان زیر 5 سال:

  • استفاده از میان وعده های غذایی با ارزش غذایی مناسب شامل انواع میوه ها و سبزی های تازه
  • استفاده از انواع سبزی ها در وعده های غذایی اصلی مانند انواع سالادها، آش ها، خورشت ها، سوپ ها، خوراک سبزیجات.
  • استفاده از انواع برنج های مخلوط مانند :  سبزی پلو ، شوید پلو و لوبیا پلو
  • عدم افزودن شکر به برخی میوه ها و سالاد کودک
  • استفاده از آب آشامیدنی سالم به عنوان بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی و تامین مایعات مورد نیاز کودک
  • استفاده از دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی خیلی کم شیرین به جای نوشیدنی های شیرین
  • محدود کردن استفاده از میان وعده های غذایی با ارزش تغذیه ای کم از جمله فرآورده های غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، پاستیل، چوب شور، آب نبات و.....
  • محدود کردن مصرف انواع نوشیدنی های شیرین )چای شیرین، نوشیدنی های گازدار، آب میوه های صنعتی، شیرهای طعم دار(، بیسکوئیت ها ، شیرینی ها و کیک ها ی خامه ای و شکلاتی، انواع شکلات ها و بستنی ها
  • محدود کردن استفاده از گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مقادیر زیادی نمک و چربی
  • محدود کردن مصرف انواع فست فودها و غذاهای آماده پرچرب و شور و جایگزین نمودن غذاهای سنتی با ارزش تغذیه ای

آموزش تغذیه مناسب در نوجوانان سنین مدرسه:

  • نوجوانان را به مصرف غذاهای کم نمک ، کم چرب و کم شیرین تشویق شوند.
  • یق استفاده از نان و غلات کامل مثل برنج قهوه ای، نان های سبوس دار، و غذاهایی که حاوی بلغور گندم و جو است و منبع خوبی از فیبر غذایی بشمار می آیند.
  • استفاده از شیر و لبنیات کم چرب ) ماست کم چرب ، پنیر کم چرب ( در وعده های غذایی
  • محدود کردن مصرف پنیر خامه ایی، انواع خامه و سرشیر، مربا، عسل، دسرهای صنعتی و بستنی
  • استفاده روزانه از صبحانه سالم با ارزش غذایی مناسب مانند نان و پنیر و گردو، خرما، خیار و گوجه فرنگی، شیر کم چرب
  • مصرف سبزی و سالاد در وعده های غذایی همراه با چاشنی های سالم مثل آب لیمو، آبغوره، آب نارنج، روغن زیتون و یا سس های کم چرب
  • مصرف غذاهایی که انواع حبوبات در آنها استفاده شده است مثل انواع آش ها، انواع خورشت ها، انواع پلوها، انواع خوراک ها ) عدسی، خوراک لوبیا و..(
  • محدود کردن مصرف شیرینی، شکلات و استفاده از بیسکویت ها و شیرینی های ساده و بدون خامه و شکلات
  • استفاده متعادل از خشکبار )توت خشک، انجیرخشک، انواع برگه ها، خرما، کشمش، انواع میوه های خشک، انواع مغزها و دانه ها مانندگردو، بادام، بادام زمینی، فندق و ...)
  •  استفاده از انواع میوه های فصل مثل سیب، کیوی، پرتقال و    … و سبزی هایی مثل هویج، کاهو، کرفس و گل کلم در میان وعده ها
  • اجتناب از مصرف نوشابه های گازدار، نوشابه های انرژی زا، نوشیدنی های شیرین مثل ماءالشعیر و دلستر، آبمیوه های صنعتی و شیرهای طعم دار در کنار غذاهای اصلی و میان وعده ها.

نوشیدن مایعات سالم برای پیشگیری از چاقی

  • نیاز روزانه به آب یا مایعات در کودکان زیر 5 سال بطور متوسط 1.5 لیتر و در نوجوانان 2.5 لیتر است.
  •  سالم ترین و ارزان ترین نوشیدنی آب سالم است. برای طعم بیشتر و تقویت ایمنی بدن می توان برش هایی از لیمو، خیار و نعناع را به آب اضافه نمود.
  • بطور کلی خوردن زیاد آب میوه طبیعی به این دلیل که حاوی مقدار زیادی قند است موجب اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان می شود.
  • مصرف آب میوه طبیعی برای کودکان زیر یک سال توصیه نمی شود. مقدار آن برای کودکان 3-1  ساله نباید بیشتر از 120 سی سی ) نصف لیوان ( در روز باشد. برای کودکان 5-4 سال هم ابتدا تاکید در صورت خوردن چای بهتر است کم رنگ باشد و بجای قند و شکر از 3-2 عدد کشمش یا توت خشک استفاده شود.

اصلاح رفتارهای غذایی کودکان و نوجوانان

  • از بشقاب کوچکتر استفاده شود و حجم غذا کم باشد
  • در ساعت معین غذا یا میان وعده خورده شود و در بین این ساعات از ریزه خواری و هله هوله خوردن کودک و نوجوان جلوگیری شود.
  • وعده های غذایی به5  تا 6 وعده کوچک و منظم تقسیم شود.
  • در غذا خوردن عجله نکند و تند تند غذا نخورد.
  • به بو، مزه و بافت ماده غذایی در هنگام خوردن غذا و جویدن توجه شود و کودک یا نوجوان غذای خود را آرام آرام بجود .
  • در هنگام راه رفتن و یا ایستادن, و تماشای تلویزیون و استفاده از موبایل غذا خورده نشود.
  • وقتی که کودک یا نوجوان بهانه گیر و ناراحت می شود، به منظور تشویق یا تنبیه به او غذا یا نوشیدنی داده نشود.

تهیه و تنظیم : عطیه رزازی

مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی - ورزشی استان قزوین

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.