یکشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۲

گرایش زنان به مصرف مواد دخانی به ویژه قلیان؛ زنگ خطری برای سلامت جامعه

دخانی

به گزارش دفتر استان فارس پایگاه خبری تحلیلی پزشکی ورزشی ایران،دود سیگار و قلیان حاوی مونواکسید کربن بوده و این ماده جایگزین اکسیژن موجود در پوست می شود، در نتیجه از میزان جریان خون کاسته می شود و پوست دچار خشکی شده و تغییر رنگ می دهد، با هر پک سیگار حدود ۷۰ سی سی و با هر پک قلیان حدود ۳۰۰ سی سی دود وارد ریه ها می شود.

دود حاصل از مصرف دخانیات نه تنها پوست را خشک می کند، بلکه با مسدود کردن رگ های خونی، از میزان جریان خون در صورت کاسته شده و مواد مغذی ضروری و اکسیژن کمتری به پوست می رسد.

مصرف سیگار و قلیان میزان ذخیره ویتامین A را در بدن کاهش داده و همین موضوع باعث بروز چین و چروک دور چشم و اطراف دهان می شود، همچنین سیگار و قلیان باعث کاهش کلاژن پوست شده، در نتیجه پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و شل می شود.

مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون های جنسی می شود که به افزایش خطر پوکی استخوان می انجامد، مصرف الکل نیز با کم کردن فعالیت سلول های سازنده استخوان، موجب پوکی استخوان می شود.

مصرف قلیان تاثیرات مضری بر دو عضو حیاتی بدن به نام ریه ‌ها و قلب دارد، سرطان ریه، سرطان مری، بیماری انسدادی ریوی مزمن، آمفیزم، پایین بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزایش حملات آسم و ذات‌الریه برخی از خطرات مربوط به کشیدن قلیان هستند.

بیماری ‌های عفونی (در اثر استفاده مشترک از شیلنگ قلیان) و افزودن الکل یا داروهای روان‌ گردان به تنباکوی قلیان است، پس از ۴۵ دقیقه استفاده از دود قلیان، مونوکسید کربن، نیکوتین پلاسما و ضربان قلب به شدت بالا می ‌رود.
استفاده از قلیان در کنار سرطان ریه با افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان و مثانه نیز همراه است.
کشیدن قلیان خطر ابتلا به سل ریوی را افزایش می دهد، بیشتر تنباکوهایی که در سال های اخیر به بازار آمده است، اسانس ‌هایی اضافه می‌ شود که این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می‌ شود، بنابراین علاوه بر این بیماری ‌ها، رینیت آلرژیک و سرفه‌ های مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد.

مصرف دخانیات بهبود زخم را به تاخیر می اندازد

در سیستم گوارشی و در بیمارانی که مبتلا به سوء هاضمه هستند، مصرف دخانیات، به صورت استنشاقی یا روش های دیگر، در ایجاد زخم های گوارشی، تشدید برگشت اسید معده به مری و ایجاد سرطان های دستگاه گوارش موثر است، همچنین در بیمارانی که دچار زخم های سیستم گوارشی هستند، مصرف دخانیات بهبود زخم را به تاخیر می اندازد و پاسخ به درمان را کند می کند.

به بیمارانی که از سوء هاضمه رنج می برند، توصیه می شود برای افزایش تاثیر درمان و کاهش خطر عود بیماری، به طور جدی مصرف مواد دخانی را ترک کنند.

مصرف قلیان به طور قابل ملاحظه ای با سرطان های ریه، مثانه، حلق و مری ارتباط دارد، همچنین مصرف قلیان با بیماری های تنفسی، کاهش وزن هنگام تولد، ناهنجاری های دهانی و ناباروری همراه است، مصرف قلیان تاثیر منفی بر کارکرد ریه دارد و به اندازه سیگار کشیدن می تواند مضر باشد.

دکتر «ابوالفضل درانی نژاد» متخصص داخلی بیمارستان اعصاب و روان استاد محرری

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.