دوشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۶
تغذیه در ماه مبارک رمضان
در ماه مبارک رمضان نیز مانند سایر روزها پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل که شامل همه گروه های غذایی باشد ضروری است. گروه های غذایی شامل گروه شیر وفراورده های آن، نان و غلات، میوه abcdها و سبزیجات، گوشت ها و حبوبات و تخم abcdمرغ هستند.
<p style="text-align: right " dir="rtl">  </p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><strong><span style="font-size: 14pt ">با رعایت اصل تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی کلیه نیازهای تغذیهای فرد شامل آب، املاح، ویتامین ها،   پروتئین و انرژی تأمین خواهد شد. افراد روزه دار بایستی در وعده های غذایی افطار، شام و سحر این مواد غذایی را دریافت می کنند<br />وعده سحری </span></strong><span style="font-size: 14pt ">:</span> </p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>  </span><span>برای صرف سحری، کمی زودتر از خواب برخیزید تا وقت کافی برای غذا خوردن داشته باشید.</span> </p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span style="font-size: 14pt ">وعده سحری باید خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>  </span><span style="font-size: 14pt ">در وعده سحری از خوردن غذاهای چرب پرهیز کنید چرا که مصرف غذاهای چرب باعث ایجاد تشنگی در طول روز میشود</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span style="font-size: 14pt ">  در وعده سحری حتما از غذاهای با کربوهیدرات پیچیده مانند برنج، ماکارونی و .... استفاده شود.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>    </span><span>بدون عجله و با آرامش</span><span>  </span><span>سحری بخورید.</span> </p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>  </span><span style="font-size: 14pt ">از مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین بالا در وعده سحر پرهیز شود. چرا که کافئین ادرار آور بوده و باعث دفع آب بدن میشود.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span style="font-size: 14pt ">  برای تامین آب حتما از گروه سبزی و میوه در این وعده استفاده کنید.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span dir="ltr">  </span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><strong><span>  </span></strong><strong><span style="font-size: 14pt ">وعده غذایی </span></strong><strong><span>  </span></strong><strong><span style="font-size: 14pt ">افطار</span></strong> </p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>  </span><span style="font-size: 14pt ">از گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی& ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) مصرف شود.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span style="font-size: 14pt ">در مورد مصرف سبزیجات در ماه مبارک نکته مهم شست وشوی کامل و ضد عفونی کردن سبزی مصرفی است که در این دوران باید بیش از پیش به آن توجه کرد.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span style="font-size: 14pt ">  علاوه بر آن مصرف نوشیدنی های گرم و فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. در مورد مصرف آش که بسیار شایع است بسته به تحمل فرد روزه دار</span><span>  </span><span style="font-size: 14pt ">توصیه متفاوت خواهد بود.</span></p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>هنگام افطار از آغاز کردن غذا با آب سرد، نوشابه</span><span>  </span><span>و مانند اینها</span><span>      </span><span>جداً خودداری کنید. به جای آب سرد کمی آب گرم، شیر گرم و یا چای همراه با کشمش یا خرما (3 تا 5 عدد ) میل</span><span>  </span><span>کنید</span><span>  </span><span dir="ltr">.</span> </p><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span>  </span></p><ul> <li>در فاصله وعده افطار و سحر نیز فرد یک میان وعده سبک داشته باشد. </li> <li>بهتر است مصرف میوه ها و میان وعده بعد از افطار گنجانده شود و مصرف سبزیجات نیز دروعده های سحر و افطار توصیه میشود. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تأمین ویتامین   ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کنند. </li></ul><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span dir="ltr">  </span></p><ul> <li>برخلاف تصور خیلی از افراد که برای جلوگیری از افت قند خون به مصرف مواد غذایی شیرین ( مانند زولبیا و بامیه و .... )روی می آورند، مصرف مواد غذایی شیرین بخصوص مواد غذایی که حاوی  قندهای    ساده هستند در وعده ها توصیه نمی شود. چرا که مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلولها و در نتیجه کاهش قند خون می شود. به این ترتیب باعث ایجاد حس گرسنگی در فرد میشود. علاوه بر این مصرف غذاهای شیرین خود باعث اضافه وزن در فرد میشود. </li> <li>از کربوهیدراتهای پیچیده مثل غلات از جمله گندم، جو و... حبوبات مثل عدس، لوبیا،نانهای سبوسدار و غذاهای حاوی فیبر مثل سبزیها، حبوبات، غلات، میوههای با پوست، میوههای خشک مانند گلابی، آلو و انجیر و بادام در وعدههای غذایی به خصوص سحری بیشتر استفاده کنید. این غذاها باعث میشوند احساس گرسنگی کمتری کنید، چون به آهستگی هضم میشوند. </li> <li>توصیه میشود برای تأمین آب مورد نیاز و جلوگیری از کم آبی پس از سرو افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود. از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری کنید. آب در وسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم میشود. مصرف نوشابههای گازدار به طور کلی و در ماه مبارک رمضان به طور خاص ممکن است موجب تحریک در معده به خصوص درافراد مبتلا به التهاب معده (گاستریت) شود. </li></ul><p style="text-align: justify " dir="rtl"><span dir="ltr">  </span></p><ul> <li>ورزشکاران در ماه رمضان بخصوص با توجه به درجه حرارت بالای محیط و تعریق در طول فعالیت ورزشی باید حتما نمک و مایعات  از دست رفته توسط عرق را جبران نمایند. و برای این منظور می توانند از متخصص تغذیه کمک بگیرند. </li> <li>بهتر است تمرینات شدید ورزشی در طی روزه داری انجام نشود بخصوص در ساعات قبل و دقیقا بعد از افطار ، برنامه تمرینی باید در ساعات خاصی از روز باشد که ذخایر کافی برای انجام تمرین وجود داشته باشد. </li></ul><p dir="rtl"><span>  </span><span>  </span></p><p dir="rtl"><span>نسیبه نیکروش -دبیر کمیته تغذیه فدراسیون پزشکی ورزشی</span> </p><p dir="rtl">  </p><p>  </p>