بیماری سلیاک، نوعی بیماری گوارشی است که به پرزهای روده کوچک آسیب میرساند و سبب اختلال در جذب مواد مغذی میشود. افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند پروتئینی به نام گلوتن را که در گندم، جو، چاودار و احتمالاً جو دوسر وجود دارد، نمیتوانند تحمل کنند. زمانی که بیماران مبتلا به سلیاک، غذاهای حاوی گلوتن مصرف میکنند، سیستم ایمنی بدن آنها پاسخی را به صورت تخریب روده کوچک صادر میکند. این تخریب به خصوص در پرزهای انگشتانهای روده که مواد مغذی داخل آنها جذب میشوند، ایجاد میشود. به دنبال آسیب پرزهای رودهای فرد بدون توجه به مقدار غذایی که میخورد، مبتلا به سوء تغذیه میشود. به دلیل این که سیستم ایمنی خود فرد سبب تخریب و آسیب پرزهای روده کوچک میشود، این بیماری، به عنوان یک بیماری خود ایمنی نامیده میشود و از طرف دیگر به علت این که مواد مغذی جذب نمیشوند، میتواند به عنوان یک بیماری سوء جذبی مورد نظر قرار گیرد.
بعضی توصیه ها ی تغذیه ای جهت افراد سلیاکی
– آشامیدنی ها: چای ، آب ، شیر بدون چربی و یا کم چرب و نوشابه های غیر الکلی. – نان ها، غلات و حبوبات: نان ذرت یا تهیه شده با آرد ذرت، بلال، سیب زمینی، برنج، عدس، لوبیای قرمز، انواع حبوبات به صورت کامل. – پنیر و تخم مرغ: پنیر کم چرب و پاستوریزه و تخم مرغ به هر شکل. – دسرها: بستنی، ژلاتین ساده یا با میوه و دسرهای تهیه شده با آرد ذرت. – میوه و سبزی: میوه به صورت پخته و تازه، سبزی های پخته یا کنسرو شده، آلو و گوجه و عصاره آن ها. – گوشت: انواع گوشت های بی چربی و یا کم چرب به صورت کباب شده یا بخارپز، ماهی و مرغ. – سوپ: انواع سوپ های تهیه شده از سیب زمینی، آرد برنج و ذرت. – آجیل: بادام، پسته، گردو، فندق، آفتابگردان و به طور کلی تمام آن ها. – روغن: روغن ذرت، زیتون، آفتابگردان، بادام زمینی، روغن مایع و کنجد
دکتر محمدعلی بحرینی-مسئول کمیته تغذیه هیأت پزشکی ورزشی کرمان