سه‌شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۳

یک برنامه برای تغذیه ورزشکاران در ماه مبارک رمضان

تغذیه در رمضان

روزه داری منافاتی با ورزش ندارد بلکه می توانیم با رعایت اصول تغذیه ای و برنامه ریزی برای انجام فعالیت به ورزش در ماه رمضان ادامه دهیم.

اگر بتوانیم اصول تغذیه ای را در ماه مبارک رمضان رعایت کنیم نه تنها به بدن و سلامتی خود آسیب نمی رسانیم بلکه می توانیم از این فریضه الهی بهره ی کامل را ببریم. 

1- اگر در گروه ورزشکاران حرفه ای قرار ندارید، به ورزش خود می توانید ادامه دهید. فقط دقت کنید که شدت ورزش را کاهش دهید .همچنین در فصل تابستان از ورزش در ساعت های گرم روز  پرهیز کنید تا دچار کم آبی و عوارض آن نشوید.

2-اگر ورزشکار حرفه ای  هستید برای انجام ورزش به صورت حرفه ای و آمادگی جهت شرکت در رقابت، انجام ورزش را به بعد از افطار موکول نمایید. یک افطار سبک و سریع الهضم میل نمایید و  بین شروع فعالیت و مصرف افطار باید فاصله زمانی باشد تا خون بتواند به عضلات برسد. به فاصله ۳-۲ ساعت پس از افطار به ورزش بپردازید

3- انجام فعالیت شدید بدنی و ورزش در حین روزه داری به مدت بیش از ۴۵ - ۳۰ دقیقه توصیه نمی شود. اگر ورزش در آب و هوای گرم و زیر تابش اشعه خورشید باشد، مدت زمان آن از این مقدار هم کمتر توصیه می شود. در غیر این صورت آسیب های ناشی از بروز کم آبی حتمی است.

4-سحری باید ۱ ساعت قبل از اذان صبح خورده شود و سحری را باید به آرامی  و بدون عجله میل کنید. سحری باید ویژگی های یک ناهار را داشته باشد. مصرف کربوهیدرات های پیچیده مانند نان سنگک و بربری، سیب زمینی و همچنین برنج مخلوط مانند لوبیا پلو یا عدس پلو توصیه می شود.

5-نباید در وعده سحر از غذاهای بسیار حجیم و پرچرب استفاده کنیم. هم چنین باید از مصرف مواد مدر مانند چای و قهوه که باعث دفع آب تا زمان افطار می شود خودداری کنیم البته در صورت تمایل و علایق به مصرف می توانیم از چای کم رنگ استفاده نمایید. از مصرف غذاهای بسیار شور یا شیرین باید خودداری کنیم چون باعث تشنگی می شوند. از مصرف غذاهای نفاخ و محرک مانند غذاهایی با ادویه زیاد، ترشی زیاد یا غذاهایی مانند سوسیس و کالباس و سس مایونز حدامکان خودداری نمایید.

6-استفاده از سالاد و هندوانه از تشنگی تا حدودی جلوگیری می کند. استفاده از آب، آب میوه و مایعات کافی در وعده سحر توصیه می شود. استفاده از خشکبار و میوه های خشک هم به منظور تامین انرژی توصیه می شود.

7-در وعده افطار به علت چند ساعت گرسنگی و هم چنین به منظور کسب آمادگی معده برای پذیرش غذا به ورزشکاران روزه دار توصیه می کنیم که از مصرف نوشیدنی های سرد خودداری کنیم زیرا معده را منقبض کرده و باعث مشکلات گوارشی می شود. آب گرم، چای گرم، شیر، سوپ رقیق همراه با خرما، کشمش یا توت یا نان سبوس دار همراه پنیر کم چرب و گردو توصیه می شود.

8-وعده ی شام ویژگی یه شام معمولی را باید داشته باشد. از تمام گروه های مواد غذایی در وعده  شام حتما استفاده کنید. پس از شام از میوه به خصوص میوه های آب دار یا آب میوه، شیر یا مغزها و دانه های روغنی به عنوان میان وعده استفاده نمایید. دقت کنید که از مصرف مواد مدر و پرچرب در آخر شب خودداری نمایید.

 فرناز نوری زاده، مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی لرستان

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.