امروزه ثابت شده است که بسیاری از بیماریها ریشه در عادات غذایی ناصحیح دارد.متاسفانه علیرغم اهمیت این موضوع ،در طب جدید آنگونه که باید و شاید به آن اهتمام نگردیده و تاحدودی از آن غفلت گردیده است.چگونه غذا خوردن از سوالاتی است که در مبحث اصول غذاخوردن صحیح مطرح می گردد.
1-هرگز با شکم سیرغذا نخورید!برخلاف عادات غلط و رایجی که بارسیدن وقت غذا،بایدغذا خورد،بهترین زمان برای غذا خوردن ،زمانی است که فرد احساس گرسنگی و میل به غذا خوردن داشته باشد.
2-قورت دادن لقمه غذا با آب و مایعات کاملا اشتباه است.باید ضمن اعتدال در مصرف آب و نوشیدنی همراه غذاحتی الامکان از خوردن آنها از نیم ساعت قبل از غذا و تا دو ساعت پس از غذا خودداری نمود.فراموش نکنید که مصرف نوشیدنی های غیرطبیعی و غیربهداشتی مانند انواع نوشابه های گازدار اکیدا ممنوع است.
3-حتما لقمه غذا را کوچک گرفته و از برداشن لقمه بزرگ اجتناب کنید. با لقمه بزرگ ،فرایند جویدن کامل نخواهد بودطعم غذا بخوبی احساس نمی شود،استعداد به چاقی افزایش یافته و احتمال ابتلا به بیماریهای گوارشی و سوء هاضمه بیشتر خواهد شد.
4-وجود بزاق و مخلوط شدن کامل لقمه غذا با آن برای هضم کامل غذا ضروری است و ابتکار تنها با جویدن کامل غذا امکانپذیر خواهد شد.اگر بهر دلیل احساس می کنید میزان بزاق دهان شما کافی نیست،حتما آن را با پزشکتان در میان بگذارید.
5-پس از آنکه لقمه را داخل دهان گذاشته و مشغول جویدن شدید قاشق را بر زمین بگذارید و به فکر تدارک و آماده سازی لقمه بعدی نباشید.با اینکار بدون تعجیل در فروبردن لقمه غذا آنرا بطور کامل جویده و از غذا خوردن لذا بیشتری خواهید برد.
6-موقع غذاخوردن بیش از آنکه به سفره و محتویات آن فکرکرده و ذهنتان به آنها مشغول گردد،به لقمه ای که در دهان گذاشته و آن را می جوید فکرکنید!
7-بهترین زمان برای قورت دادن لقمه غذا،زمانی است که آن را بطور کامل جویده و با بزاق کافی مخلوط کرده و به مایعی نسبتا رقیق تبدیل شده باشد و بلع آن آسان باشد.
8-طرزنشستن سرسفره غذا و یا میزغذاخوری هم مهم است.نشستن ناصحیح علاوه برایجاد دردهای مزمن در ناحیه پشت و کمر،تشدید گودی کمر،افزایش قوزپشت،ایجادخستگی و بالطبع کاهش لذت از غذاخوردن و...می تواند باعث بلع بی اختیار و زودهنگام لقمه غذا نیز گردد.بهتراست موقع غذاخوردن سرو شانه را کمی جلو بگیرید.
9-موقع خوردن غذاهای رقیق و آبکی حتما از قاشق کوچکتری استفاده کنید و قبل از قورت دادن آنها را خوب در دهان بچرخانید تاعلاوه برمخلوط شدن با بزاق ،دمای آن نیز تعدیل و به دمای دهان و لوله گوارش نزدیک گردد.
10-اگربا احساس گرسنگی کامل به غذا خوردن مشغول شده و اصول بالا را رعایت کنید،معمولا 30-20دقیقه برای سیری کافی خواهدبود و احساس لذت بخشی از غذاخوردن و سیرشدن به شما دست خواهد داد.این درحالی است که از نظر کمیت و میزان با رعایت اصول صحیح غذا خوردن ،غذای خورده شده بسیار کمتر(گاه تا یک چهارم)از زمانی است که این اصول رعایت نمی شوند. این موضوع در افراد چاق و پرخور مهم است.
11-یادتان نرود با احساس سیری و حتی چندلقمه قبل از آن،دست از غذا خوردن کشیده و ادامه ندهید. بیشترخوردن باری اضافی است برای معده و سیستم گوارش شما که باید منتظر عواقب ناگوار آن باشید.
دکتر حسین جمالیزاده-رئیس هیأت پزشکی ورزشی استان کرمان