این مواد معدنی، بخش ضروری رژیم غذایی ما را تشکیل میدهند و به غذاهای ما طعم میبخشند. نمک معمولی، 40 درصد سدیم و 60 درصد کلر دارد و به این ترتیب 10 گرم نمک در حدود 4 گرم سدیم و 6 گرم کلر را برای انسان تأمین مینماید. 80 درصد از سدیم و کلری که ما مصرف میکنیم، در روند فرآوری و پخت غذاها کسب میشوند. یک قاشق چایخوری نمک، حاوی حدود 2 گرم (2000 میلیگرم) سدیم میباشد. مواد افزودنی خوراکی دیگر مانند مونوسدیم گلوتامات، نیزحاوی سدیم میباشند. عموماً غذاهای فرآوری نشده مانند میوه و سبزیجات تازه، حاوی مقادیر ناچیز سدیم و کلر میباشند در حالی که غذاهای آماده و کاملاً فرآوری شده مانند فست فودها و نیز غذاهای منجمد، دارای مقادیر زیادی از آنها هستند. برخی از انواع گوشتها، محصولات لبنی، گوشت ماکیان و غذاهای دریایی به طور طبیعی حاوی مقادیر متوسطی از سدیم و کلر هستند. ما همچنین این مواد معدنی را از افزودنیهای حاوی نمک مانند سس سویا و کچاپ نیز تأمین مینماییم. غذاهای رستورانی و غذاهایی که در معرض فرآوری بیشتر قرار گرفتهاند معمولاً سدیم بیشتری دارند. افرادی که از چنین غذاهایی استفاده میکنند سدیم بیشتری مصرف مینمایند. در مقابل، افرادی که بیشتر از غذاهای خانگی تغذیه مینمایند کنترل بیشتری بر مصرف سدیم خود دارند. از جمله غذاهای دیگری که سدیم بالایی دارند میتوان به غذاهای میان وعده شور یا نمک زده، سیبزمینی سرخ کرده و چیپس سیبزمینی، سسها و انواع دسرهای (شیره گوشتها) دیگر اشاره کرد (جدول 4-1).
سدیم و کلر، فراوانترین یونهای خون هستند و الکترولیتهای اصلی بدن را تشکیل میدهند. هنگامی که پیوند یونی یک مولکول کلرید سدیم در حضورآب شکسته میشود، سدیم به عنوان کاتیون (Na+) و کلر به عنوان آنیون (Cl-) جدا میشوند. هر دو یونها، نقش بسیار مهمی در تعادل مایعات ایفاء میکنند. به دلیل این که آب به صورت طبیعی به بخشهایی انتقال مییابد که غلظت سدیم و یا کلر بیشتر است، بدن میتواند تعادل مایعات خود را با حرکت و جابهجایی انتخابی این الکترولیتها در بخشهایی که آب بیشتری مورد نیاز است، حفظ نماید. رژیمهای غذایی سرشار از نمک ممکن است منجر به افزایش حجم خارج سلولی، از جمله حجم پلاسما شود. در مقابل، این موضوع باعث میشود فرد به فشارخون بالا مبتلا گردد. فشارخون به عنوان فشار سیستمیک شریانی اندازهگیری شده در قسمت فوقانی بازوی فرد تعریف میگردد و معمولاً به صورت فشارخون سیستولیک بر روی فشارخون دیاستولیک نشان داده میشود (برحسب میلیمترجیوه). فشارخون مناسب (افراد سالم) 80/120 میلیمترجیوه و یا کمتر است. با این حال، فشارخون بالا معمولاً به عنوان فشارخون 90/140 میلیمترجیوه یا بیشتر تعریف میشود. همچنین سدیم عامل مهمی برای عملکرد عصب و انقباض عضله میباشد، باید توجه داشت در هر دوی آنها پتاسیم (K+) نیز موثر است. به علاوه، کلر برای ساخت اسید هیدروکلریک (HCl) در معده، دفع دیاکسیدکربن (CO2) به وسیله ششها و برای عملکرد بهینه سیستم ایمنی ضرورت دارد.
در بزرگسالان کمتر از 51 سال، میزان دریافت کافی (AI) برای سدیم 1500 میلیگرم است و برای بزرگسالان مسنتر باید از این عدد 100 تا 200 میلیگرم کم شود. با توجه به قوانین برچسب زدن FDA غذا و مکمل، مقدار روزانه سدیم مورد نیاز 2400 میلیگرم یا 4/2 گرم میباشد. با این حال، معمولاً افراد در آمریکای شمالی، در حدود 2300 تا 4700 میلیگرم از این ماده استفاده میکنند. در صورتی که ما از غذاهای فرآوری نشده استفاده کنیم و نمک به آنها اضافه نکنیم، بایستی حدود 500 میلیگرم سدیم در روز نمک مصرف نمائیم. در حالی که، بدن برای حفظ عملکردهای فیزیولوژیکی خود، تنها به 200 میلیگرم نمک در روز نیاز دارد.
در افراد سالم، کمبود سدیم و کلر به ندرت رخ میدهد. با این حال، ممکن است کمبود سدیم در نوزادان و کودکان کمسن مبتلا به اسهال و یا استفراغ اتفاق بیفتد. این شرایط ممکن است منجر به کاهش سدیم و کلر در مجرای معدهای – رودهای و یا از دست رفتن مواد مغذی پیش از ورود آنها به روده شود. اسهال و یا استفراغ ممکن است برای زندگی فرد خطرناک باشد و باعث کاهش الکترولیتها و آب شود. ممکن است به دلیل تعریق بیش از حد در ورزشکاران کمبود سدیم و کلر - با شدت کمتر- رخ دهد. این موضوع به ویژه در افرادی که به ورزشهای استقامتی مانند دو ماراتن میپردازند بیشتر مشاهده میشود. نشانههای کمبود الکترولیت شامل تهوع، سرگیجه، گرفتگی عضلانی و در شرایط حادتر اغماء میباشد.
دکترمحمد مهرتاش-مسئول کمیته تغذیه هیأت پزشکی ورزشی استان کرمان