یکشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۳

سکته مغزی چیست؟

تغذیه در سکته مغزی

سکته مغزی بیانگر وارد شدن آسیب به بخشی از مغز است که در این حالت اکسیژن و مواد غذایی ضروری به مغز نمی رسد.

عوامل خطر این بیماری :


افزایش سن، دیابت، چاقی ، کلسترول بالا و سیگار کشیدن.مهمترین عامل خطر برای این بیماری، فشار خون بالا است.


علایم این بیماری:


کرختی یا ضعف ناگهانی خصوصا در یک طرف بدن، تکلم  مشکل یا صحبت کردن نامفهموم، اشکال در دید دی یک یا هردو چشم، سرگیجه و فقدان تعادل ناگهانی ، کاهش یا از دست دادن هوشیاری، سردرد، خواب الودگی ، سرگیجه ، اختلال در بینایی ، درد قفسه سینه  و تنفس کوتاه.


چطور می توان از سکته مغزی جلوگیری کرد؟


شما میتوانید خطر سکته مغزی را با اقدامات زیر کاهش دهید:


-فشار خون خود را کنترل کنید.


-سیگار کشیدن را متوقف کنید


- غذاهای سالم بخورید


-دیابت خورد را کنترل کنید


- سریع و به موقع علایم و نشانه های هشدار را به پزشک تان اطلاع دهید.


نشانه های هشدار:


گزگزناگهانی و بی علت یا ضعف و کرختی یک طرف بدن، سردرد شدید ناگهانی، تاری دید، اشکال در تکلم، لغرش یا نداشتن تعادل است.


توصیه هایی در پیشگیری از سکته مغزی:


-دریافت میزان بالای میوه و سبزی با کاهش میزان سکته مغزی همراه است،چراکه غنی از ویتامین ها ، آنتی اکسیدانها، پتاسیم و ترکیبات گیاهی مفید هستند و درمقابل ، مقدار کمی سدیم دارند که باید به میزان حداقل 5 واحد در روز مصرف شوند.


-ویتامین E ( روغن سویا، ذرت ، افتابگردان ، پنبه دانه، کانولا و سبزیجان دارای برگ سبز) و بتاکاروتن ( سبزی و میوه ها) را درژیم غذایی خود افزایش دهید.


- حبوبات ،اجیل و مغزها ، دانه های خوراکی و سایر پروتئین های گیاهی ،باید بیشتر از پروتئین های حیوانی در برنامه غذایی روزانه مصرف شوند.


-ماهی های روغنی خصوصا قزل آلا و قباد سبب بهبود جریان خون می شوند.مصرف حداقل دوبار در هفته از این ماهی از سکته مغزی جلوگیری میکند.


-مغزها،دانه های خوراکی و روغن کتان حاوی نوعی اسید چرب ضروری به نام لینولئیک اسید هستند که در پیشگیری از سکته کمک کننده است


-مصرف مواد غذایی غنی از سلینیوم ( مثل ماهی، جوانه گندم و تخم افتابگردان) بای پیشگیری از سکته مغزی توصیه می شود. دریافت پایین این ماده معدنی با افزایش خطر سکته مغزی ارتباط دارد.


-برای کاهش فشار خون باید مصرف غذاهای شور، غذاهای کنسرو شده و اماده ، فراورده های گوشتی ( سوسیس و کالباس ) و غذاهای دودی محدود شود.


چند نکته برای مهم:


-برای پیشگیری از بروز مجدد سکته مغزی ،منابع غذایی حاوی الفا لینولبیک اسید ( نوعی اسید چرب ضروری از خانواده امگا 3 ازقبیل گردو، سویا و روغن کانولا) مفید هستند.


-مصرف الکل ،خطر سکته مغزی را در افرار الکلی در مقایسه با غیر الکلی ها چندین برابر افزایش میدهد


-به سیگاری ها توصیه می شود به ترک ان مبادرت ورزند.


توصیه هایی بعد از وقوع سکته :


بهبودی سکته مغزی بستگی به فاکتورهای متعددی مانند شدت ضایعه، سن بیمارو عواملی مثل اعتیاد ، دیابت و.... دارد.


در کل 30 درصد بیماران بهبودی کامل پیدا می کنند و در 30 درصد از بیماران عوارضی از بیماری باقی می ماند.


جابجایی مکرر بیمار از ابتلا به زخم بستر جلوگیری می کند.


هرگز برای سکته های مغزی خود درمانی نکنیدواین بیماران ممکن است برای مدت طولانی از راه لوله بینی معده ای تغذیه شوند که نگران کننده نیست.


فراهم کردن داروهای مناسب تحت نظر پزشک متخصص و رژیم غذایی مناسب تحت نظر رژیم درمان فیزیوتراپی و استفاده از وسایل کمکی ، کمکهای دیگری است که از اطرافیان بیمار بر میاید.



از مشکلات مهم این بیماران اختلالات روحی به ویژه افسردگی است که با رفتار مناسب اطرافیان تا حد زیادی قابل پیشگیری و بهبود است.

فرزانه صادقیان کارشناس ارشد تربیت بدنی