یکشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۱

توصیه های تغذیه ای برای ورزشکاران؛

منابع غذایی اسیدهای آمینه شاخه دار BCAA و ویتامین D

اسیدهای آمینه شاخه دار قسمتی از پروتئین ها هستند که امروزه در بسیاری از ورزش ها به عنوان مکمل ورزشی استفاده می شوند. اسیدهای آمینه شاخه دار عبارتند از لوسین، ایزولوسین و والین. این اسیدهای آمینه برای بدن ضروری هستند و 14% کل اسیدهای آمینه عضلات را تشکیل می دهند.

 منابع غذایی اسیدهای آمینه شاخه دار یا BCAA عبارتند از:



  • لوسین: گوشت ها، لبنیات، مغزها، لوبیا، برنج قهوه ای، نخود، سویا، گندم کامل

  • ایزولوسین: گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی، بادام، نخود، سویا و دانه ها

  • والین: گوشت، لبنیات، سویا، لوبیا، بادام زمینی، قارچ


ویتامین D مورد نیاز ورزشکاران در فصل زمستان


ویتامین D برای رشد نرمال، تشکیل و نگهداری استخوان و سلامت دندان لازم است. بسیاری از ورزشکاران که به  اندازه کافی در معرض نور آفتاب قرار نمی گیرند، به ویژه در فصل زمستان، در معرض کمبود ویتامین D هستند. همچنین ورزشکارانی که شیر، محصولات لبنی و ماهی مصرف نمی کنند، پوست تیره دارند هم در معرض خطر هستند. استفاده از عواملی که مانع رسیدن نور خورشید به بدن می شود مانند کرم های ضد آفتاب، ساخت ویتامین D در بدن را کاهش می دهد. مقدار توصیه شده ویتامین  D برای مردان و زنان 15 میکروگرم در روز می باشد. در سالمندان این مقدار افزایش می یابد. ویتامین D توسط نور خورشید، در بدن ساخته می شود. برای این منظور باید 2 تا 3 بار در هفته به مدت 5 تا 10 دقیقه، نور آفتاب به بدن بتابد. مقدار کمی ویتامین D در شیر و لبنیات غنی شده، زرده تخم مرغ و ماهی ها وجود دارد. از آنجا که زیادی ویتامین D باعث مسمومیت می شود، در مصرف مکمل های حاوی ویتامین D باید دقت شود. 


سارا مرادی ،کارشناس ارشد تغذیه و مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی استان کرمانشاه،


 :Reference


KRAUSE'S FOOD & THE NUTRITION CARE PROCESS, THIRTEENTH EDITION, L. Kathleen Mahan.