برنامه غذایی سحری
وعده سحری از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا بعد از آن ساعات روزه داری آغاز می شود و بدن دیگر انرژی دریافت نمی کند.
خالی ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبع انرژی برای مدت طولانی ، کلیه فعل و انفعالات بدنی از جمله روند ترشح اسید و آنزیمهای گوارشی را دچار اختلال می کند و باعث بروز عوارض مختلفی چون سوزش سر دل،
زخم معده ، افت قند خون، کاهش تمرکز، پایین آمدن توان کاری، بی حوصلگی و عصبانیت می شود.
نکات تغذیه ای وعده سحری
بهتر است در وعده سحر ازغذاهای دیر هضم مانند کربوهیدراتهای پیچیده و منابع فیبر مانند غلات سبوس دار، حبوبات و میوه وسبزی استفاده شود .
در حقیقت سحری باید مانند یک صبحانه کامل مصرف شود و سبزی و میوه درآن گنجانده شود .
مصرف غذاهای پر گوشت، پرچرب و ادویه دار در وعده سحر باعث احساس تشنگی در طول روز می شود .
وعده سحری
استفاده از مواد قندی و شیرینی به میزان زیاد در وعده سحر باعث افزایش ناگهانی هورمون انسولین در خون شده و در نتیجه کاهش قند خون گردیده و ممکن است عوارضی چون سرگیجه، بیحالی ، پرخاشگری ، عصبانیت و ضعف ناگهانی را به دنبال داشته باشد.
سالمندان به علت کم تحرکی اکثرا دچار یبوست هستند و بیشتر از جوانان نیاز به مصرف میوه و سبزی در وعده سحر دارند
نکات مهم تغذیه و روزه داری
مصرف زیاد قهوه و چای به دلیل خاصیت ادرار آوری و کافئین موجود در آن توصیه نمی شود.
برای از بین بردن یا کمتر شدن عطش شدید در این ماه از مواد غذایی پر فیبرمانند(میوه ها و سبزیها و غلات سبوس دار) در وعده افطار و سحر استفاده کرد چرا که این مواد آب زیادی را در خود جذب کرده و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کند.
مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه باعث کاهش اشتها می شود و همچنین می تواند باعث اضافه وزن و چاقی شود.
با منابع قندی و انرژی مانند خرما افطار کنیم.به هنگام افطار، تغذیه با یک ماده غذایی مناسب مانند شیر، خرما، فرنی، آب میوه،شله زرد و چای کم رنگ آغاز شود و از آشامیدن آب سرد در شروع افطاری خودداری نماییم.
سعید یوسفی / متخصص تغذیه / هیات پزشکی ورزشی یزد
ارسال نظر