دوشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۱

«توصیه های تغذیه برای پیشگیری و کنترل بیماریهای تنفسی و کرونا» در ورزشکاران

تغذیه

رعایت توصیه های تغذیه ای در پیشگیری و کنترل بیماریهای تنفسی و از جمله بیماری کرونا که مدتی است در کشور ما نیز شیوع پیدا کرده نقش مؤثری خواهد داشت.

به طور کلی توصیه های تغذیه ای در ورزشکاران و سایر افراد جامعه یکسان می باشد و باید بر اساس هرم غذایی و  مواد غذایی طبیعی و تازه برنامه ریزی گردد. ولی با توجه به اینکه ورزشکاران به علت تمرینات منظم و مکرر بیشتر در معرض آسیب های سلولی احتمالی قرار دارند، توصیه می شود که از ترکیبات آنتی اکسیدان در برنامه غذایی روزانه خود بیشتر استفاده نمایند. مصرف روزانه سبزی و سالاد با آبلیمو ترش و یا آب نارنج تازه، مصرف پیاز و سیر خام همراه با غذا به دلیل داشتن ویتامین c و سایر ترکیبات فنولی باعث افزایش مقاومت بدن و افزایش سطح ایمنی سلولی می‌شود. از سوی دیگر ترکیباتی که حاوی ویتامین A و یا پیش سازهای آن می باشند مثل هویج و کدوحلوایی ایمنی ورزشکاران را تقویت میکند.

جایگاه مواد پروتئینی در رژیم ورزشکاران همیشه دارای اهمیت ویژه بوده است و بر عملکرد ورزشی ایشان بسیار تاثیر دارد. از سوی دیگر مصرف پروتئین ضمن حفظ عضلات ورزشکاران باعث تقویت سیستم ایمنی ایشان می شود. به همین جهت توصیه مصرف روزانه پروتئین در ورزشکاران به میزان کافی با توجه به سن، جنس و نوع فعالیت ورزشی بسیار مهم است و توصیه می شود حتما کلیه منایع پروتئینی مانند انواع گوشت‌ها، حبوبات و تخم‌مرغ کاملا پخته مصرف شوند و از مصرف سفیده خام تخم‌مرغ و یا تخم‌مرغ عسلی و یا گوشت‌های کبابی که کاملا پخته نمی شوند و حرارت به قسمتهای میانی گوشت به طور کامل نمی‌رسد؛ جداً پرهیز نمایند.

در خصوص نحوه تهیه و مکان صرف غذا و میان وعده در ورزشکاران ، لازم است از مصرف غذا، مایعات و نوشیدنی ها در مکان‌های نامطمئن خودداری گردد و کلیه ظروف مورد استفاده به صورت شخصی و یا یکبار مصرف در نظر گرفته شود.

با توجه به اینکه کمبود دریافت غذایی و ویتامین های C,D,E   احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله بیماری‌های تنفسی و کرونا را افزایش میدهد و معمولا ورزشکاران مکملهای غذایی و ورزشی متنوعی را استفاده می کنند، توصیه می شود برای پیشگیری از تداخلات دارویی حتما با پزشک تیم و یا کارشناس تغذیه مشورت گردد. به عنوان مثال افزایش دریافت مکمل روی یا کلسیم ضمن کاهش جذب آهن احتمال کم خونی را در ورزشکار افزایش می دهد و علاوه بر تاثیر بر عملکرد ورزشی، سیستم ایمنی ایشان را ضعیف می کند.

عطیه رزازی کارشناس ارشد تغذیه و مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی استان قزوین

اسفندماه 98

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.