باید توجه داشت که مسافرت به خصوص با در نظر گرفتن تفاوت ساعت موجب تغییر ریتم شبانه روزی یا ساعت بیولوژیک بدن میشود و این تغییر باعث به هم خوردن ترشح هورمونی و آنزیمی، تغییرات جسمانی، ذهنی و رفتاری میگردد که بر هضم و جذب غذا تأثیر میگذارد.
در این راستا در مسافرتها باید این نکات تغذیه را مد نظر داشت:
- اجتناب از مصرف غذاهای ناآشنا
- رعایت بهداشت آب
-اجتناب از مصرف غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس، ماهیهای دودی گوشتهای دودی و نمک سود شده
- عدم استفاده از غذاهای نیم پزمانند تخم مرغ و انواع گوشت
- انتخاب رستورانهای تمیز
- شیر غذای بسیار خوبی است و حاوی پروبیوتیکهاست، اما لازم است پیش از مصرف جوشانده شود.
- خودداری از مصرف سالاد و سبزیجات در رستورانها
-خودداری از از مصرف غذاهای بستهبندی شده در قوطیهای فلزی( به دلیل اینکه احتمال فاسد شدن است و موجب مسمومیت میگردد و مسمومیت آن میتواند کشنده باشد)
سم حاصل از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم موجب بیماری بوتولسیم میشود که بسیار خطرناک است، از مصرف آبی که در آن یخ قرار داده شده باید اجتناب کرد.
پروبیوتیکها و پری بیوتیکها
. در دستگاه گوارش باکتریها یا مخمرهای مفید و مضر وجود دارند که میکروارگانیسم نامیده میشوند پروبیوتیکها وپری بیوتیکها با توجه به اینکه موجب افزایش باکتریهای مفید میگردند و باعث تامین سلامت فرد میشوند لازم است از غذاهای حاوی پروبیوتیک و پری بیوتیک روزانه استفاده شود.
پری بیوتیکها مواد فیبرداری هستند که دستگاه گوارش قادر به هضم آنها نیست لیکن باکتریهای مفید روده میتوانند از آنها به عنوان غذا استفاده کنند.
استفاده از پروبیوتیکها موجب سلامت دستگاه گوارش، کاهش سرطان دستگاه گوارش بالاخص کاهش سرطان روده بزرگ میگردد .
دیگر اثرات پروبیوتیکها و پری بیوتیکها
- تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص پیشگیری از عفونت دستگاه تنفس
-کاهش آسیب عضلانی و تسریع در بازیافت با کاهش شاخصهای التهابی مانند crp و اینترلوکین ۶ و جذب مواد غذایی و سنتز ویتامینها
-تاثیر بر سلامت روان
منابع غذایی پروبیوتیکها:
- انواع و اقسام میوهها سبزیجات حبوبات و لبنیات بخصوص ماست، خیارشور، سرکه بالزامیک.
غذاهای حاوی پری بیوتیکها:
پیاز، سیر، تره، لوبیا بخصوص چشم بلبلی
اسکندر رحیمی -دکتری فیزیولوژی ورزشی با گرایش تغذیه ورزشی، عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه/دبیرهیات پزشکی ورزشی فارس
ارسال نظر