یکشنبه ۶ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۲

کنترل اضطراب با مواد غذایی

اضطراب

آرد تصفیه شده، شکر، نوشابه ها، نمک، گوشت گوساله، غذاهای سرخ شده و شکلات محرک اضطراب هستند و غلات کامل، سیر، تخم مرغ، ماهی، هویج، پیاز، اسفناج، چغندر و کرفس باعث کاهش اضطراب می شوند.

معمولا تعریف اضطراب این است: عکس العمل ما به شرایط، نه خود آن شرایط.

ما می توانیم یاد بگیریم در شرایطی که اضطراب آور هستند، آرام و خونسرد بمانیم. در واقع ما باید از تمام استرس ها در زندگی مان آگاه باشیم و میزان عکس العمل مان را نسبت به آن ها، مد نظر داشته باشیم. کسانی که تحت استرس و اضطراب زیادی هستند، نمی دانند بالاخره این شرایط آن ها را از پا در خواهد آورد. متاسفانه اضطراب خیلی بی صدا وارد زندگی مان می شود و ما متوجه آن نمی شویم و وقتی متوجه می شویم که دیر شده است.

مواد مغذی می توانند کمک کننده باشند و اضطراب و احساسات را تا حدی در کنترل ما در آورند. 


< width="۴۱۳" height="۲۵۴">   Normal ۰ false false false EN-US X-NONE FA

گیاهان کنترل کننده

  Normal ۰ false false false EN-US X-NONE FA

مواد مغذی کنترل کننده

دارواش 
کلسیم 
  بابونه   پتاسیم   بادرنجبویه   ویتامین ث
  جینکوبیلوبا   کروم گل گاوزبان 
  ال - تیروزین
  ریشه سنبل الطیب
گابا 
  ملاتونین 
  ویتامین ای 
  منیزیم 
    ویتامین های گروه ب
  روی 
  گلایسین 
  اینوزیتول 
    سلنیوم  

در ادامه کمی راجع به این موارد توضیح می دهم:

ویتامین های گروه ب: تمام اعضا این گروه برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی ضروری اند.

کلسیم و منیزیم: در استرس از دست می روند. کمبود آن ها در افراد پر استرس شایع است و می تواند منجر به ترس و اضطراب شود.                                               

ویتامین ث: برای عملکرد غدد آدرنال و واکنش های شمیایی خون ضروری است. اضطراب، هورمون های غدد آدرنال(هورمون های ضد استرس) را کاهش می دهد. مقدار زیاد آن ها اثر متعادل کننده ای دارد و به عنوان کاهش دهنده ی اضطراب شناخته شده است.

کروم:  کمبود آن علائم اضطراب را به دنبال دارد.

گابا: آمینو اسیدی است آرامش بخش و برای فعالیت مغز ضروری است

ملاتونین: یک هورمون طبیعی است که محرک خواب است و در صورتی که اضطراب منجر به بی خوابی شود، کمک کننده است.

غذاهایی که محرک اضطرابند

قهوه

نوشیدن قهوه را محدود کنید. کافئین محرک اعصاب است و باعث عصبانیت شده و در  الگوی خواب ایجاد اختلال می کند.

منابع کافئین: قهوه، چای، شکلات و بعضی نوشابه ها.

الکل

الکل به طور موقت رهایی از اضطراب را به دنبال دارد؛ اما مصرف آن اضطراب زا است.

شیر گاو و بستنی

شیر گاو و بستنی در برخی افراد ممکن است  ایجاد اضطراب کند. بدین ترتیب مواد لبنی را به مدت ۳ هفته از برنامه ی غذایی تان حذف کنید. سپس تدریجی آن را اضافه کنید و برگشت علایم شرایط عصبی را کنترل کنید.   

غذاهای آماده

از غذاهای صنعتی اجتناب کنید چرا که مواد  به کار رفته در  آن ها در سیستم بدن ایجاد استرس می کند، از این دسته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آرد تصفیه شده                                          * شکر

نوشابه ها                                                            * شیرین کننده های مصنوعی

نگهدارنده ها                                                  * نمک

گوشت گوساله                                         * غذاهای سرخ شده

ادویه جات                                                         * شکلات 

از مواد مغذی ای استفاده کنید که از سیستم عملکردی مغز محافظت می کنند و حاوی پروتئین اند و شکر کمتری دارند.

خوردن مواد نشاسته ای برای کسانی که احساس آشفتگی می کنند، بسیار پیشنهاد می شود.

مصرف آب میوه های طبیعی، خصوصا مرکبات مانند آب پرتقال، منابع اسید های چرب امگا ۳، سبزیجات تازه هرگز فراموش نشود.   

غذاهایی که باعث کاهش اضطراب می شوند

غلات کامل

تخم مرغ                                                             

هویج                                                                     

اسفناج                                                           

کرفس

سیر

ماهی

پیاز

چغندر

عادات غذایی استرس زا

تند غذا خوردن

نجویدن لقمه ها(۱۵ تا ۲۰ مرتبه)

زیاد غذا خوردن

خوردن آب فراوان و سایر مایعات با غذا

این عادات منجر به فشار روی معده شده و این عواقب را به دنبال خواهد داشت:

سوء هاضمه، نفخ و ورم شکم

سوء جذب مواد مغذی

ورزش

جدا از اثر مفید تحرک در رهایی از استرس و اضطراب، فعالیت ورزشی برای اثر بهتر مسکن ها و آزاد سازی فشار بسیار مفید است. فقط ۳۰ دقیقه ورزش فشار روی اعصاب را کاهش می دهد و احساس اعتماد به نفس را افزایش می دهد.

نیکوتین                         

بدن بدون غذا چند هفته و بدون آب چند روز می تواند زندگی کند ولی بدون اکسیژن چند لحظه هم نمی تواند. پس چرا بدن مان را در معرض یک عامل کشنده قرار دهیم؟              

نیکوتین از کافئین قوی تر است و با اختلال در تنفس و افزایش کار قلب ضرر زیادی به بدن می رساند. منبع آن سیگار است که منجر به کاهش تحمل می شودافراد سیگاری نسبت به غیر سیگاری ها مضطرب تر هستند. علاوه بر بدن ناسالم، میزان مطابقت با محیط اطراف را کاهش می دهد و با اتلاف مواد مغذی بدن، اثر کمبود ریز مغذی ها را در اضطراب و استرس دو چندان می کند.

مصطفی نمکیان / هیات پزشکی ورزشی استان البرز

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.